EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

IMPLEMENTATION OF THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT PRIORITIES OF TOURISM AND HOTEL AND RESTAURANT CLUSTERS IN REGIONS OF UKRAINE
O. Maslihan, L. Kushch, S. Dudnyk, N. Goblyk-Markovych

DOI: 10.32702/2307-2105-2022.2.13

УДК: 658.14:336.144

O. Maslihan, L. Kushch, S. Dudnyk, N. Goblyk-Markovych

IMPLEMENTATION OF THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT PRIORITIES OF TOURISM AND HOTEL AND RESTAURANT CLUSTERS IN REGIONS OF UKRAINE

Summary

The presentation of priorities for the operation of the tourism, hotel, and restaurant clusters in regional development planning should take place within the framework of the translation of the regional objectives into an inherent process deriving from the intrinsic cluster nature. This process is carried out based on a systematic description of the purposeful actions of the cluster actors' associations outside the territory of cities, villages, and towns, which is an element in the search for the best solution for a specific situation. Consequently, the study defined the specifics of implementing the sustainable development of the tourism, hotel, and restaurant clusters priorities. In particular, the content of the process of finding a better solution for the specific sustainable development situation of the cluster is defined and the elements of the search for a better solution to the specific sustainable development situation of the tourism, hotel, and restaurant cluster are presented. The process of finding the best solution for the specific sustainability situation of the tourism, hotel, and restaurant clusters define as: in a plane of organizational stability; in a plane of technological stability; in a plane of financial stability. These elements are essential in ensuring the functionality of cluster members and methods of finding their paths development. This methodology should contain an algorithm for finding patterns in information arrays and meaningful interpretation of the obtained facts determines the order of action to approximate cluster actors to optimality parameters. Thus, the search for the best solution in terms of organizational sustainability should ensure a rhythmic process of providing tourist or hotel and restaurant cluster products. This process is linked to the dimensions of technological and financial sustainability. The search for the best solution in terms of technological stability should determine whether the business of each of the cluster actors uses its production capacity to the fullest extent. The search for the best solution in terms of financial stability focuses on determining the security of business in sub-areas of profitability, creditworthiness, and solvency.

Keywords: cluster; business; planes; product; service.

References

1. Bronshpak, G.K. and Chernyshov, S.I. (2009), Model' Leont'eva v mikrojekonomike, strategija upravlenija dejatel'nost'ju klastera molochnogo profilja [Leontiev's model in microeconomics, dairy cluster management strategy], JSC Scientific and Technological Institute of Transcription, Translation and Replication, Kharkiv, Ukraine.
2. Isakin, M.A. and Teplyh, G.V. (2009), "Development Conditions of Clusters in the Perm Region Economic System", Regional'naja jekonomika: teorija i praktika, vol. 4, pp. 27—35.
3. Kyryliuk, L.M. (2014), "Prospects for tourism clusters in Podolia", Heopolytyka y ekoheodynamyka rehyonov, vol. 2 (13), no. 10, pp. 580—584.
4. Kropel'nyts'ka, S.O. and Perederko, V.P. (2016), "Conceptual framework for the development of a tourism cluster for the development of a newly integrated territorial community", Aktual'ni problemy rozvytku rehionu, vol. 12 (2), pp. 149—158.
5. Muzychenko-Kozlovs'ka, O.V. and Muzychenko-Kozlovs'kyj, A.V. (2011), "Development of the management system of tourist clusters in Ukraine", available at: http://www.nbuv.gov.ua/portal/natural/Vnulp/Logistyka/2011_706/16.pdf (Accessed 01 March 2021).
6. Maslihan, O.O. and Kampov, N.S. (2019), "Methodological algorithms of sustained functioning of tourism and recreation enterprises in clusters", Economies' Horizons, no. 3 (10), pp. 54—65.
7. Maslihan, O.O. and Korolovych, O.O. (2019), "Regional management paradigm of the integrated effort of development elements of recreation and tourism cluster", Economies' Horizons, no. 4 (11), pp. 23—36.

О. О. Маслиган, Л. І. Кущ, С. О. Дудник, Н. М. Гоблик-Маркович

ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ ПРИОРИТЕТІВ СТАЛОГО РОЗВИТКУ КЛАСТЕРІВ ТУРИЗМУ ТА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ В РЕГІОНАХ УКРАЇНИ

Анотація

Представлення пріоритетів функціонування кластерів туристичного, готельного та ресторанного бізнесу в плануванні регіонального розвитку має відбуватися в межах переведення регіональних цілей в іманентний процес. Цей процес випливає з внутрішньої природи кластеру. Процес здійснюється на основі системного опису цілеспрямованих дій об’єднань учасників кластера за територіями межах міст, сіл та селищ, що є базовим елементом пошуку найкращого рішення для конкретної ситуації. Відтак у дослідженні реалізоване визначення специфіки імплементації пріоритетів сталого розвитку кластерів туризму та готельно-ресторанного бізнесу. Зокрема, визначено зміст процесу пошуку найкращого рішення для конкретної ситуації сталого розвитку кластера, представлено складові пошуку найкращого рішення для конкретної ситуації сталого розвитку кластера туризму та готельно-ресторанного бізнесу. Процес пошуку найкращого рішення для конкретної ситуації сталого розвитку кластерів туристичного та готельно-ресторанного бізнесу визначається: 1) у площині організаційної стійкості; 2) у площині технологічної стійкості; 3) у площині фінансової стійкості. Ці елементи основні у забезпеченні функціональності учасників кластера та у пошуку траєкторії їх розвитку. Має бути наявний алгоритм пошуку закономірностей у масивах інформації та змістова інтерпретація отриманих фактів, що визначає порядок дій з наближення учасників кластерів до параметрів оптимальності. Так, пошук найкращого рішення у площині організаційної стійкості має бути спрямований на забезпечення ритмічного процесу надання окремих туристичних або готельно-ресторанних послуг або спільних продуктів кластеру. Цей процес пов'язаний із площинами технологічної та фінансової стійкості. Пошук найкращого рішення у площині технологічної стійкості важливо спрямувати на визначення того, наскільки повно бізнес кожного з учасників кластеру використовує виробничі потужності. Пошук найкращого рішення у площині фінансової стійкості орієнтований на оцінку бізнесу в субплощинах прибутковості, кредитоспроможності та платоспроможності.

Ключові слова: кластер; бізнес; площини; продукт; послуга.

Література

1. Броншпак Г.К., Чернышов С.И. Модель Леонтьева в микроэкономике, стратегия управления деятельностью кластера молочного профиля: монография. Харьков: АО "Научно-технологический институт транскрипции, трансляции и репликации". 2009. 323 с.
2. Исакин М.А., Теплых Г.В. Условия развития кластеров в экономической системе Пермского края. Региональная экономика: теория и практика, 2009. № 4. С. 27—35.
3. Кирилюк Л.М. Перспективи створення туристичних кластерів на території Поділля: Геополитика и экогеодинамика регионов. 2014. 2 (13). Т. 10. С. 580—584.
4. Кропельницька С.О., Передерко В.П. Концептуальні засади формування туристичного кластеру для розвитку новоствореної об'єднаної територіальної громади. Актуальні проблеми розвитку регіону. 2016. 12 (2). С. 149—158.
5. Музиченко-Козловська О.В., Музиченко-Козловський А.В. Розвиток системи управління туристичними кластерами в Україні / О.В.Музиченко-Козловська 2011. URL: http://www.nbuv.gov.ua/portal/natural/Vnulp/Logistyka/2011_706/16.pdf
6. Maslihan O.O., Kampov N.S. Methodological algorithms of sustained functioning of tourism and recreation enterprises in clusters. Economies' Horizons. 2019. no. 3 (10). 54—65.
7. Maslihan O.O., Korolovych O.O. Regional management paradigm of the integrated effort of development elements of recreation and tourism cluster. Economies' Horizons. 2019. no. 4 (11). Р. 23—36.

№ 2 2022

Дата публікації: 2022-02-24

Кількість переглядів: 9929

Відомості про авторів

O. Maslihan

Doctor of Economic Sciences, Associate Professor of the Department of Management, Management of Economic Processes and Tourism, Mukachev State University

О. О. Маслиган

д. е. н., доцент кафедри менеджменту, управління економічними процесами та туризму, Мукачівський державний університет

ORCID:

0000-0002-8465-548X


L. Kushch

Senior Lecturer of the Department of Hotel, Restaurant and Resort Industry, Higher Educational Institution of Ukoopspilka «Poltava University of Economics and Trade»

Л. І. Кущ

старший викладач кафедри готельно-ресторанної та курортної справи, Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»

ORCID:

0000-0001-7493-5800


S. Dudnyk

Senior Lecturer of the Department of Hotel, Restaurant and Resort Industry, Higher Educational Institution of Ukoopspilka «Poltava University of Economics and Trade»

С. О. Дудник

cтарший викладач кафедри готельно-ресторанної та курортної справи, Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»

ORCID:

0000-0001-8228-7276


N. Goblyk-Markovych

PhD in Economics, Associate Professor of the Department of Management, Management of Economic Processes and Tourism, Mukachev State University

Н. М. Гоблик-Маркович

к. е. н., доцент кафедри менеджменту, управління економічними процесами та туризму, Мукачівський державний університет

ORCID:

0000-0001-05738-1842

Як цитувати статтю

Maslihan, O., Kushch, L., Dudnyk, S. and Goblyk-Markovych, N. (2022), “Implementation of the sustainable development priorities of tourism and hotel and restaurant clusters in regions of Ukraine”, Efektyvna ekonomika, [Online], vol. 2, available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=10023 (Accessed 18 Apr 2024). DOI: 10.32702/2307-2105-2022.2.13

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.