EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

ФОРМУВАННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
Г. О. Пчелянська, Н. В. Пришляк

DOI: 10.32702/2307-2105-2019.2.37

УДК: 338.439

Г. О. Пчелянська, Н. В. Пришляк

ФОРМУВАННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

Анотація

У статті визначені особливості формування продовольчої безпеки в умовах трансформації економіки України. Визначено, що основним завданням трансформації економіки є здійснення перебудови економіки та суспільства відповідно до сучасних вимог, що зумовлюються глобалізацією, інформатизацію, прискоренням науково-технічного прогресу. Встановлено, що під впливом трансформаційних процесів відбулося погіршення стану продовольчої безпеки, а саме – фізичної та економічної доступності продовольства, якості та безпечності продуктів харчування. Визначено, що в умовах трансформації економіки формування продовольчої безпеки має відбуватися з врахуванням таких принципів: забезпечення фізичної та економічної доступності продовольства, самозабезпеченості, якості та безпечності, адекватності, пріоритетності та стабільності. Проведено оцінку якості та безпеки продовольчих товарів в Україні у Глобальному індексі продовольчої безпеки. Запропоновано заходи, що дозволять реалізацію принципів формування продовольчої безпеки.

Ключові слова: продовольча безпека; трансформація економіки; економічна доступність продовольства; фізична доступність продовольства; агропродовольчий комплекс.

Література

1. Рижий І. Б. Трансформація економіки України: тенденції та перспективи / І. Б. Рижий // Науково-інформаційний вісник Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького. – 2012. – №5. – С. 245–250. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nivif_2012_5_40.
2. Савушкін Д. І. Особливості та закономірності трансформаційної економіки в ринковому середовищі / Д. І. Савушкін // Вісник Бердянського університету менеджменту і бізнесу. – 2014. – № 2. – С. 49–54. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vbumb_2014_2_12.
3. Грущинська Н. М. Технологічні трансформації економіки України в умовах сучасних глобальних процесів / Н. М. Грущинська // Стратегія розвитку України : наук.журнал – К. : НАУ, 2014 – №1 – С. 46–51.
4. Інституційні трансформації соціально-економічної системи України: монографія / за ред. чл.-кор. НАН України Гриценко А.А.; НАН України, ДУ “Інститут економ. та прогнозування НАН України” . – К.: , 2015. – 344 с.
5. Global Food Security Index 2017: An annual measure of the state of global food security // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://foodsecurityindex.eiu.com/
6. Скидан О. В. Продовольча безпека як пріоритет аграрної політики: проблеми інституціоналізації / О.В. Скидан // Державне управління: удосконалення та розвиток. – 2010. – № 7. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Duur_2010_7_5
7. Настич В. Г. Стан та проблеми продовольчої безпеки України / В. Г. Настич // Вісник Бердянського університету менеджменту і бізнесу. – 2015. – № 2. – С. 25–29. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vbumb_2015_2_6.
8. Продовольча безпека в Україні у 2016 році. Огляд основних індикаторів [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://edclub.com.ua/analityka/prodovolcha-bezpeka-v-ukrayini-u-2016-roci-oglyad-osnovnyh-indykatoriv
9. Топ-10 товарів аграрного експорту та імпорту у 2017 році [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://edclub.com.ua/analityka/top-10-tovariv-agrarnogo-eksportu-ta-importu-u-2017-roci
10. Новіков Є.Ю. Забезпечення глобальної продовольчої безпеки в умовах прискорених кліматичних змін / Є.Ю. Новіков [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/64963/22-Novikov.pdf?sequence=1

Galyna Pchelianska, Natalia Pryshliak

FORMATION OF THE MECHANISMS OF FOOD SECURITY IN CONDITIONS OF ECONOMY TRANSFORMATION IN UKRAINE

Summary

The condition for the economic, political and social development of Ukraine is to ensure and ensure food security, since its level depends not only on the health, efficiency and activity of citizens, but also on the functioning of certain sectors of the economy related to food production, such as agriculture, food industry, trade and etc.
The implementation of state fiscal, monetary, agricultural, macroeconomic policies affects not only the general economic situation in the country, but also, accordingly, affects the state of food security for each person. Therefore, in the conditions of transformation of the economy, which provides for a qualitative transformation of the fundamental principles of society, it becomes extremely important to ensure the food security of Ukraine on the basis of innovation, science and taking into account the cultural, religious and social needs of people. The article describes the peculiarities of the formation of food security in the conditions of the transformation of the Ukrainian economy. It is determined that the main task of the transformation of the economy is to implement the restructuring of the economy and society in accordance with modern requirements that are conditioned by globalization, informatization, acceleration of scientific and technological progress. It has been established that under the influence of transformation processes there was a deterioration in the state of food security, namely, the physical and economic availability of food, the quality and safety of food. It has been determined that in the context of the transformation of the economy, the formation of food security should take into account the following principles: ensuring the physical and economic availability of food, self-sufficiency, quality and safety, adequacy, priority and stability. An assessment of the quality and safety of food products in Ukraine in the Global Food Security Index was conducted. Proposed measures that will allow implementation of the principles of food security.
The mechanism of food security in the context of the transformation of the economy of Ukraine should be based on the principles of ensuring the physical and economic availability of food, self-sufficiency, quality and safety, adequacy, priority and stability. To implement these principles, it is necessary to increase production of agricultural products and food products in accordance with the food needs of the population, provide state support to the domestic agricultural producer, stimulate the development of animal husbandry in agricultural enterprises and households, promote the formation of the infrastructure system of the agri-food complex, and provide social protection for poor families. It is expected to provide income growth for the population to increase the economic availability of food.

Keywords: food security; economic transformation; economic availability of food; physical availability of food; agro-food complex.

References

1. Ryzhyi, I.B. (2012) Transformatsiia ekonomiky Ukrainy: tendentsii ta perspektyvy [Transformation of the Ukrainian economy: trends and prospects]. Naukovo-informatsiinyi visnyk Ivano-Frankivskoho universytetu prava imeni Korolia Danyla Halytskoho – Scientific and Information Bulletin of the Ivano-Frankivsk University of Law named after King Danylo Halytsky, 5, 245-250. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nivif_2012_5_40 [in Ukrainian].-
2. Savushkin, D.I. (2014) Osoblyvosti ta zakonomirnosti transformatsiinoi ekonomiky v rynkovomu seredovyshchi [Features and regularities of the transformational economy in a market environment]. Visnyk Berdianskoho universytetu menedzhmentu i biznesu – Bulletin of the Berdyansk University of Management and Business, 2, 49-54. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/vbumb_2014_2_12 [in Ukrainian].
3. Hrushchynska, N.M. (2014) Tekhnolohichni transformatsii ekonomiky Ukrainy v umovakh suchasnykh hlobalnykh protsesiv [Technological transformations of the Ukrainian economy in the conditions of modern global processes]. Stratehiia rozvytku Ukrainy: nauk.zhurnal – Strategy of Ukraine’s development: scientific journal, 1, 46–51 [in Ukrainian].
4. Hrytsenko, A.A. (2015) Instytutsiini transformatsii sotsialno-ekonomichnoi systemy Ukrainy: monohrafiia [Institutional transformations of the socio-economic system of Ukraine: monograph], DU “Instytut ekonom. ta prohnozuvannia NAN Ukrainy”, Kiev [in Ukrainian].
5. Global Food Security Index 2017: An annual measure of the state of global food security. Retrieved from http://foodsecurityindex.eiu.com/
6. Skydan, O. V. (2010) Prodovolcha bezpeka yak priorytet ahrarnoi polityky: problemy instytutsionalizatsii [Food Security as a Priority of Agrarian Policy: Problems of Institutionalization]. Derzhavne upravlinnia: udoskonalennia ta rozvytok – Public Administration: Improvement and Development, 7. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/Duur_2010_7_5 51 [in Ukrainian].
7. Nastych, V. H. (2015) Stan ta problemy prodovolchoi bezpeky Ukrainy [State and problems of food security in Ukraine]. Visnyk Berdianskoho universytetu menedzhmentu i biznesu – Bulletin of the Berdyansk University of Management and Business, 2, 25-29. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/vbumb_2015_2_6 51 [in Ukrainian].
8. Prodovolcha bezpeka v Ukraini u 2016 rotsi. Ohliad osnovnykh indykatoriv [Food Security in Ukraine in 2016. Overview of the main indicators]. Retrieved from http://edclub.com.ua/analityka/prodovolcha-bezpeka-v-ukrayini-u-2016-roci-oglyad-osnovnyh-indykatoriv [in Ukrainian].
9. Top-10 tovariv ahrarnoho eksportu ta importu u 2017 rotsi [Top 10 commodities of agrarian export and import in 2017]. Retrieved from http://edclub.com.ua/analityka/top-10-tovariv-agrarnogo-eksportu-ta-importu-u-2017-roci [in Ukrainian].
10. Novikov, Y.I. Zabezpechennia hlobalnoi prodovolchoi bezpeky v umovakh pryskorenykh klimatychnykh zmin [Ensuring global food security in a context of accelerated climate change]. Retrieved from http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/64963/22-Novikov.pdf?sequence=1 [in Ukrainian].

№ 2 2019

Дата публікації: 2019-02-28

Кількість переглядів: 365

Відомості про авторів

Г. О. Пчелянська

кандидат економічних наук, доцент,доцент кафедри маркетингу та реклами,Вінницького торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету

Galyna Pchelianska

Candidate of Economic Sciences,Associate Professor of Marketing and Advertising DepartmentVinnytsia Trade and Economic Institute of Kyiv National University of Trade and Economics


Н. В. Пришляк

кандидат економічних наук,старший викладач кафедри адміністративного менеджменту та альтернативних джерел енергії,Вінницький національний аграрний університет, м. Вінниця

Natalia Pryshliak

PhD in EconomicsSenior lecturer of the Administrative Management and Alternative Energy DepartmentVinnytsia National Agrarian University, Vinnytsia

Як цитувати статтю

Пчелянська Г. О., Пришляк Н. В. Формування продовольчої безпеки в умовах трансформації економіки України. Ефективна економіка. 2019. № 2. – URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6887 (дата звернення: 25.05.2019). DOI: 10.32702/2307-2105-2019.2.37

Pchelianska, Galyna and Pryshliak, Natalia (2019), “Formation of the mechanisms of food security in conditions of economy transformation in Ukraine”, Efektyvna ekonomika, [Online], vol. 2, available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6887 (Accessed 25 May 2019). DOI: 10.32702/2307-2105-2019.2.37

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.