EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

ПРОЦЕСИ ТА МЕТОДИ ОПТИМІЗАЦІЇ ВИТРАТ У СИСТЕМІ ЗАВДАНЬ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ
Т. О. Яценко, Л. А. Свистун

DOI: 10.32702/2307-2105-2019.5.152

УДК: 338.583

Т. О. Яценко, Л. А. Свистун

ПРОЦЕСИ ТА МЕТОДИ ОПТИМІЗАЦІЇ ВИТРАТ У СИСТЕМІ ЗАВДАНЬ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ

Анотація

Статтю присвячено дослідженню теоретичних положень та методичних рекомендацій щодо управління витратами підприємства, розглянуто поняття оптимізації витрат та встановлено напрями їх оптимізації, що дозволять ліквідувати неприбуткові витрати та максимізувати прибуток підприємства. Обґрунтовано основні чинники зниження витрат виробництва і реалізації продукції підприємства. Розкрито послідовність ефективного впровадження оптимізації витрат на підприємстві. Систематизовано заходи оптимізації витрат підприємства, що є доцільними у сучасних умовах. Серед сучасних методів оптимізації витрат на основі оцінки переваг і недоліків найбільш ефективними визначено методи: функціонально-вартісний аналіз, XYZ–аналіз, Just-in-time, АВС–аналіз. Здійснено оцінку методів оптимізації витрат за такими критеріями: гнучкість методу; простота використання; надання своєчасної інформації для прийняття управлінських рішень.

Ключові слова: витрати підприємства; оптимізація витрат; методи оптимізації витрат; заходи оптимізації витрат; XYZ – аналіз; Just-in-time; АВС – аналіз; функціонально-вартісний аналіз.

Література

1. Корінько М. Д., Тітаренко Г. Б. Концептуальні основи управління витратами суб’єктів госпо¬да¬рю¬вання в умовах удосконалення ринкових відносин / М. Д. Корінько, Г. Б. Тітаренко // Актуальні проблеми економіки. – 2009. – № 9. – С. 126–131.
2. Котенко Т. Ю. Аналіз витрат як складова управління на підприємствах будівельної галузі / Т. Ю. Котенко // Актуальні проблеми економіки. – 2010. – № 6. – С. 118–121.
3. Крапівницька С. М., Зарукевич М. В. Розвиток системи управління витратами підприємства / С. М. Крапівницька, М. В. Зарукевич // Вісник Одеського національного університету. Економіка. – 2013. – №3(1). – С. 155-157.
4. Карпенко О. В., Карпенко Д.В. Управлінський облік: Навч. Посіб. — К.: Центр учбової літератури, 2012 — 296 с.
5. Волковська Я. В. Оптимізація витрат на прикладі підприємств готельно-ресторанного комплексу/ Я. В. Волковська // Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу. – 2017 - №2(37) – С. 19-23.
6. Шумило Ю. О. Уточнення теоретичної сутності категорії витрат в управлінні підприємством / Ю. О. Шумило // Формування ринкових відносин в Україні. – 2008 - № 3 – С. 117-119.
7. Коваленко О.М., Велінова О.П. Шляхи зниження витрат підприємства – суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності // Одеський національний політехнічний університет.[Електронний ресурс]. – Режим доступа: http://www.rusnauka.com/24_NTP_2009/Economics/50451.doc.htm.
8. Литвин З.Б. Функціонально-вартісний аналіз: навчальний посібник. –Тернопіль: Економічна думка, 2007 – 130 с.
9. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджений наказом Міністерства фінансів України від 31.12.1999р. № 318.
10. Давидович I. Є. Управління витратами: Навчальний посібник. — К.: Центр учбової літератури, 2008 — 320 с.
11. Державна служба статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua.
12. Лисаченко О., Чабененко І. Оптимізація обсягу виробництва металургійного підприємства з метою зменшення суми змішаних витрат / О. Лисаченко, І. Чабаненко// Економіка. – 2011- №6(113) – С.36-40.
13. Волковська Я. В. Оптимізація витрат на прикладі підприємств готельно-ресторанного комплексу/ Я. В. Волковська // Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу. – 2017 - №2(37) – С. 19-23.

T. O. Yatsenko, L. A. Svistun

PROCESSES AND METHODS FOR COST OPTIMIZATION IN THE SYSTEM OF ENTERPRISE MANAGEMENT TASKS

Summary

The article is devoted to the study of theoretical statements and methodical recommendations for the management of enterprise expenses, we considered the concept of optimization of expenses and determined the directions of their optimization, which will allow to eliminate unprofitable costs and to maximize the profit of the enterprise. There were substantiated the main factors of production coast reduction and realization of output, which can include: reduction of raw materials, supplies, fuel and energy per unit of production; reduction in the amount of depreciation, wage costs per unit of output; reduction of administrative and overhead when coasts exporting and importing goods; elimination unproductive costs and losses. The austerity of resources is significantly influenced by the number of technical and economic factors, among them the most influential are the following: increase of the technical level of production; improvement of the production organization and labor; a change in production volume. We sequenced the steps of effective implementation for expenses optimization in the enterprise: determination of the limited resources; establishment of alternative resources options; coasts allocation which do not create value for the consumer and assume their necessity in the process; choice of directions for cost optimization; determination of cost optimization reserves; the formation of other alternative cost reduction options to maintain the level of planned expenditures; redistribution of funds. We systematized the measures to optimize the costs of the enterprise that are expedient in modern conditions. The most used measures to optimize the company's costs include: reduction of production coast, reduction of inefficient staff, implementation of the resource-saving technologies, improvement of the technical production level. The use of these measures in the complex provides the maximum effect on the company in achieving its goals. Among modern methods of cost optimization based on the assessment of advantages and disadvantages we determined the most effective methods: functional-cost analysis, XYZ-analysis, Just-in-time, ABC-analysis. We made the estimation of methods of cost optimization according to the following criteria: the flexibility of the method; ease of use; timely provision of information for making managerial decisions.

Keywords: enterprise expenses; cost optimization; cost optimization methods; cost optimization measures; XYZ analysis; Just-in-time; ABC analysis; functional and cost analysis.

References

1. Korinko, M. D. And Titarenko, H. B. (2009), ‘‘Conceptual bases of management of expenses of subjects of management in conditions of improvement of market relations’’, Aktualni problemy ekonomiky, vol. 9, pp. 126 – 131.
2. Kotenko, T. Yu. (2010), ‘‘Cost analysis as a component of management in the construction industry’’, Aktualni problemy ekonomiky, vol. 6, pp. 118 – 121.
3. Krapivnytska, S. M. And Zarukevych, M. V. (2013), ‘‘Development of enterprise cost management system’’, Visnyk Odeskoho natsionalnoho universytetu. Ekonomika, vol. 3, no. 1, pp. 155– 157.
4. Karpenko, O. V. And Karpenko, D. V. (2012), Upravlins’kyj oblik [Managerial Accounting], Tsentr uchbovoi literatury, Kyiv, Ukraine.
5. Volkovs’ka, Ya. V. (2017), ‘‘Cost optimization on the example of enterprises of the hotel and restaurant complex’’, Problemy teorii ta metodolohii bukhhalters’koho obliku, kontroliu i analizu, vol. 2, no. 37, pp. 19-23.
6. Shumylo, Yu. O. (2008), ‘‘Clarification of the theoretical essence of the cost category in the management of the enterprise’’, Formuvannia rynkovykh vidnosyn v Ukraini, vol. 3, pp.117-119.
7. Kovalenko, O. M. And Velinova, O. P. (2009), ‘‘Ways of reducing costs of the enterprise – the subject of foreign economic activity’’, Odes’kyj natsional’nyj politekhnichnyj universytet, [Online], available at: http://www.rusnauka.com/24_NTP_2009/Economics/50451.doc.htm (Accessed 7 April 2019).
8. Lytvyn, Z.B. (2007), Funktsional’no-vartisnyj analiz [Functional-cost analysis], Ekonomichna dumka, Ternopil, Ukraine.
9. Polozhennia (standart) bukhhalterskoho obliku 16 «Vytraty», zatverdzhenyi nakazom Ministerstva finansiv Ukrainy from 31.12.1999. # 318.
10. Davydovych, I. Ye. (2008), Upravlinnia vytratamy [Cost management], Tsentr uchbovoi literatury, Kyiv, Ukraine.
11. The official site of State Statistics Service of Ukraine (2017), «statistical information», available at: http://www.ukrstat.gov.ua. (Accessed 5 April 2019).
12. Lysachenko, O. And Chabanenko, I. (2011), ‘‘Optimization of the volume of metallurgical enterprises production in order to reduce the amount of mixed costs’’, Ekonomika, vol. 6, no. 113, pp. 36-40.
13. Volkovs’ka, Ya. V. (2017), ‘‘Cost optimization on the example of enterprises of the hotel and restaurant complex’’, Problemy teorii ta metodolohii bukhhalters’koho obliku, kontroliu i analizu, vol. 2, no. 37, pp. 19-23.

№ 5 2019

Дата публікації: 2019-05-30

Кількість переглядів: 405

Відомості про авторів

Т. О. Яценко

студентка кафедри фінансів і банківської справи Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка, м. Полтава

T. O. Yatsenko

student of the Department of Finance and Banking of the Poltava National Technical Yuri Kondratyuk University, Poltava

ORCID:

0000-0001-8077-9496


Л. А. Свистун

кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів і банківської справи Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка, м. Полтава

L. A. Svistun

Candidate of Sciences (Economics), Associate Professor of the Department of Finance and Banking of the Poltava National Technical University Yuri Kondratyuk, Poltava

ORCID:

0000-0002-6472-9381

Як цитувати статтю

Яценко Т. О., Свистун Л. А. Процеси та методи оптимізації витрат у системі завдань управління підприємством. Ефективна економіка. 2019. № 5. – URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7076 (дата звернення: 27.06.2019). DOI: 10.32702/2307-2105-2019.5.152

Yatsenko, T. O. and Svistun, L. A. (2019), “Processes and methods for cost optimization in the system of enterprise management tasks”, Efektyvna ekonomika, [Online], vol. 5, available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7076 (Accessed 27 Jun 2019). DOI: 10.32702/2307-2105-2019.5.152

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.