EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАМИ НА ПІДПРИЄМСТВІ
О. І. Драган

DOI: 10.32702/2307-2105-2019.2.15

УДК: 658 : 005.7 : 637.5

О. І. Драган

ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАМИ НА ПІДПРИЄМСТВІ

Анотація

Досліджено теоретичні підходи до процесного управління підприємства. Обґрунтовано існування потреби у формуванні системи управління бізнес-процесів на підприємствах м’ясопереробної галузі, яка націлена на кінцевий результат від усіх структурних підрозділів підприємства. Доведено застарілість застосування функціональних структур управління, які не відповідають сучасним умовам щодо забезпечення інноваційного розвитку підприємства. Досліджено, що система управління бізнес-процесів буде сприяти переходу до впровадження більш сучасних дивізіональних організаційних структур управління підприємством. Розроблено систему управління бізнес-процесів підприємства у розрізі стратегічного та тактичного рівня управління. Запропоновано застосування різних підходів (ситуаційного, комплексного, інтеграційного, функціонального, нормативного, системного) для теоретичної основи формування системи управління бізнес-процесами підприємства. Охарактеризовані основні принципи ефективного функціонування системи управління бізнес-процесами підприємства: безперервність, альтернативність, гнучкість, раціональність, аналітичність, керованість, оперативність та інші. Запропоновані основні цілі системи управління бізнес-процесами: забезпечення високої якості продукції, дотримання принципів ощадливого виробництва, зниження витрат на виробництво продукції, комплексне перероблення сировини, безперервне навчання персоналу, застосування технологій аутсорсингу. Досліджено бізнес-процеси у розрізі виробництв м’ясопереробної галузі (м’ясожирове, ковбасно-кулінарне, консервне, медичної продукції), які залежать від різних факторів.

Ключові слова: управління; процесний підхід; принципи; система; бізнес-процес; підприємство; м’ясопереробна галузь.

Література

1. Хаммер М., Чампи Дж. Реинжиниринг корпорации. Манифест революции в бизнесе. М.: Манн, Иванов и Фербер, 2007. 288 с.
2. Харрингтон Дж. Совершенство управления процессами. М.: Стандарты и качество, 2007. 194 с.
3. Чейз Ричард Б., Эквилайн Николас Дж., Якобс Роберт Ф., Производственный и операционный менеджмент 8-е изд. [Пер. с англ.] М. : Издательский дом «Вильямс», 2001. 704 с.
4. Сучасні концепції менеджменту: навч. посіб. за ред. д-ра екон. наук, проф. Л.І. Федулової. К. : ЦУЛ, 2007. 536 с.
5. Портер М. Конкуренция. М.: Вильямс, 2010. 592 с.
6. Робсон М., Уллах Ф. Практическое руководство по реинжинирингу бизнес-процессов. М.: Аудит, ЮНИТИ, 1997. 224 с.
7. Андрущенко Н.О. Роль процесного підходу в управлінні бізнесом. Науковий огляд. 2014. Том 2, № 1. URL https://www.naukajournal.org/index.php/naukajournal/article/view/102/146
8. Череп А.В, Потопа К.Л., Ткаченко О.В. Реінжиніринг − філософія управління підприємством харчової промисловості: монографія. К.: Кондор, 2009. 386 с.
9. Соснін О.С., Казарцев В.В. Виробничий і операційний менеджмент: навч. посіб. К.: Видавництво Європейського університету, 2001. 147 с.
10. Застосування міжнародних стандартів ISO серії 9000 та 10000 для підвищення конкурентоспроможності підприємств (організацій). https://techreg.in.ua/wp-content/uploads/2018/10/Syhenko.pdf?938538&938538
11. Системи управління якістю. вимоги: (ISO 9001: 2015, IDT): ДСТУ ISO 9001:2015 [на заміну ДСТУ ISO 9001:2009; чинний від 2016-07-01]. Київ: ДП «УКРНДНЦ», 2016. 22 с.

Olena Dragan

APPROACHES TO THE FORMING OF SYSTEM MANAGEMENT OF BUSINESS PROCESSES ON THE ENTERPRISE

Summary

In the conditions of globalization, progress in the field of management of enterprise is impossible without introduction of new approaches to the increase of its efficiency, effectiveness due to the improvement of business processes on principles of economy and resources accumulation. Therefore, the question of control system forming of business processes of the enterprise remains actual, that is sent to minimization of charges, reduction of unproductive operations, decline of products labour intensiveness.
Theoretical approaches to the process management of the enterprise is investigated in the article. Existence of requirement in forming of control system of business processes on the enterprises of meat processing industry that is aimed on the eventual overcome from all structural subdivisions of the enterprise. The out-of-date application of functional structures of management, that does not fit modern conditions in relation to providing of innovative development of the enterprise, is proven. It is investigated that control system of business processes will assist passing to introduction of more modern divisional organizational structures of enterprise’s management. Control system of business processes of the enterprise in context of strategic and tactical level of management is worked out. Application of different approaches (situational, complex, integration, functional, normative, system) for theoretical basis of control system forming of the business processes of the enterprise is offered. Basic principles of the effective functioning of control system of the business processes of the enterprise are described. They are continuity, alternativeness, flexibility, rationality, analytical, management, efficiency and other. Basic objectives of control system of business processes offer: providing of high quality of products, observance of prudent production principles, cost cutting on the production of goods, complex redoing of raw material, continuous studies of personnel, application of technologies of outsourcing. Business processes in the context of productions of meat processing industry (meat and fat, sausage-culinary, canning, medical products), that depend on different factors are investigated.

Keywords: management; process approach; principles; system; business- process; enterprise; meat processing industry.

References

1. Hammer M., Champi J. (2007) Reinzhiniring korporatsii. Manifest revolyutsii v biznese [Reengineering the corporation: a manifesto for business revolution]. Moscow: Mann, Ivanov i Ferber. (in Russian)
2. Harrington Dzh. (2007) Sovershenstvo upravleniya protsesami [Business Process Improvement]. Moscow: Standarty i kachestvo. (in Russian)
3. Chase Richard B., Equiline Nicholas J., Jacobs Robert F., (2001) Production and Operational Management 8th ed. [Trans. Moscow: Williams Publishing House (in Russian)
4. Suchasni kontseptsiyi menedzhmentu (2007) Za red. d-ra ekon. nauk, prof. L.I. Fedulovoyi. Kyyiv : TSUL (In Ukraine)
5. Porter M. (2010) Konkurentsiya [Competition]. Moscow: Vil'yams. (in Russian)
6. Robson M., Ullah Ph. (1997) Prakticheskoe rukovodstvo po reinzhiniringu biznes protsessov [A practical guide to business process re-engineering]. Moscow: Audit, UNITI. (in Russian)
7. Andrushhenko N.O. (2016) Rolj procesnogho pidkhodu v upravlinni biznesom [The role of the process approach in managing business]. Naukovyj oghljad. [Science Eye] vol. 2, pp. 146-151. Available at: https://www.naukajournal.org/index.php/naukajournal/article/view/102/146 (accessed 17 January 2019).
8. Cherep A.V, Potopa K.L., Tkachenko O.V. (2009) Reinzhynirynh − filosofiya upravlinnya pidpryyemstvom kharchovoyi promyslovosti: monohrafiya. Kyiv: Kondor. (In Ukraine)
9. Sosnin O.S., Kazartsev V.V. (2001) Vyrobnychyy i operatsiynyy menedzhment: navch. posib. Kyyiv: Vydavnytstvo Yevropeysʹkoho universytetu (In Ukraine)
10. Zastosuvannya mizhnarodnykh standartiv ISO seriyi 9000 ta 10000 dlya pidvyshchennya konkurentospromozhnosti pidpryyemstv (orhanizatsiy). Available at: https://techreg.in.ua/wp-content/uploads/2018/10/Syhenko.pdf?938538&938538 (accessed 19 January 2019).
11. Systemy upravlinnia yakistiu. Vymohy: (ISO 9001:2015, IDT): DSTU ISO 9001:2015 [Na zaminu DSTU ISO 9001:2009; chynnyi vid 2016-07-01] [The quality management system. Requirement: (ISO 9001: 2015, IDT): DSTU ISO 9001:2015 [To substitute DSTU ISO 9001:2009; acting on 2016-07-01]]. kyiv: DP «UkrNDNTs», 2016.

№ 2 2019

Дата публікації: 2019-02-28

Кількість переглядів: 3204

Відомості про авторів

О. І. Драган

д. е. н., професор Національний університет харчових технологій

Olena Dragan

Doctor of Economic Sciences, Professor National University of Food Тechnology

ORCID:

0000-0002-7606-2385

Як цитувати статтю

Драган О. І. Підходи до формування системи управління бізнес-процесами на підприємстві. Ефективна економіка. 2019. № 2. – URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7238 (дата звернення: 03.07.2022). DOI: 10.32702/2307-2105-2019.2.15

Dragan, Olena (2019), “Approaches to the forming of system management of business processes on the enterprise”, Efektyvna ekonomika, [Online], vol. 2, available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7238 (Accessed 03 Jul 2022). DOI: 10.32702/2307-2105-2019.2.15

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.