EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

КРИТИЧНИЙ АНАЛІЗ ПОНЯТТЯ «СТАЛИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА»
О. І. Юдіна, Т. В. Климова

УДК: 658

О. І. Юдіна, Т. В. Климова

КРИТИЧНИЙ АНАЛІЗ ПОНЯТТЯ «СТАЛИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА»

Анотація

Статтю присвячено проблематиці сталого розвитку підприємства, що забезпечує позитивні зміни в соціально-економічних системах у сучасних умовах соціально-економічної, політичної, фінансової нестабільності в країні й в світі. Зроблено ґрунтовний порівняльний та смисловий аналіз дефініції сталого розвитку підприємства з декількох точок зору: фінансової, виробничої, екологічної, географічної тощо. Розглянуто соціальну, економічну, адаптаційну, функціональну, науково-технічну складові сталого економічного розвитку підприємства, який охарактеризовано зростанням ефективності за рахунок раціоналізації структури та обсягів витрат виробничої, адміністративно-збутової та інвестиційно-інноваційної компонент процесу господарювання під впливом динамічних змін факторів внутрішнього і зовнішнього середовища. Запропоновано цю дефініцію розглядати як прогресивні зміни у напрямку раціоналізації використання економічних ресурсів підприємства за рахунок удосконалення структури та скорочення витрат.

Olena Judina, Tetyana Klymova

CRITICAL ANALYSIS OF THE CONCEPT OF «SUSTAINABLE ECONOMIC DEVELOPMENT OF THE ENTERPRISE»

Summary

In modern conditions of socio-economic, political, financial instability in the country and in the world, there is a need for a transition to the sustainable functioning of enterprises (primary and main components of socio-economic systems and national economic complexes), which ensures their stable development and protection from the effects of negative external and internal factors.
Currently, the concept of "sustainable economic development" has many definitions and is used in various fields of research and practical uses. Given the ambiguity and debatability of this term, as well as a wide range of goals and objectives that are set in the framework of solving the identified problems (overcoming social, political, economic and environmental crises, creating new models of a consumer society and resource support, cultural development, etc.), this topic is extremely relevant. From the point of view of solving the indicated problems, particular attention is required to consider theoretical approaches to the definition of "sustainable economic development of the enterprise" and to determine the directions for improving this conceptual category, taking into account the costs of financial and economic activities.
In the course of the study, a thorough comparative and semantic analysis of the definition of sustainable development of the enterprise was made from several points of view: financial, industrial, environmental, geographical, etc., and the social, economic, adaptive, functional, scientific and technical components of sustainable development were considered.
Moreover, based on the concept of sustainable economic development of the enterprise, which is characterized by an increase in efficiency due to rationalization of the structure and costs of the production, administrative, marketing and investment-innovative components of the business process under the influence of dynamic changes in internal and external factors, “sustainable economic development of the hotel and restaurant enterprises” was proposed to consider as progressive changes in the rationalization of the use of economic resources due to the improvement of the structure and volume of expenditures that ensure stable profitability and increased efficiency in any dynamic transformations and the negative impact of external and internal factors on the process of production and sale of products (goods and services).

№ 8 2018

Кількість переглядів: 2829

Відомості про авторів

О. І. Юдіна

кандидат економічних наук, завідувач кафедрою готельно-ресторанного бізнесу,ВНПЗ «Дніпровський гуманітарний університет»

Olena Judina

PhD (Economics), Head of the Department of Hotel and Restaurant Business Higher Educational Institution "Dnipro Humanities University"


Т. В. Климова

кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри готельно-ресторанного бізнесу, ВНПЗ «Дніпровський гуманітарний університет»

Tetyana Klymova

PhD (Technical), Associate Professor, Department of Hotel and Restaurant Business Higher Educational Institution "Dnipro Humanities University"

Як цитувати статтю

Юдіна О. І., Климова Т. В. Критичний аналіз поняття «сталий економічний розвиток підприємства». Ефективна економіка. 2018. № 8. – URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7338 (дата звернення: 29.05.2022).

Judina, Olena and Klymova, Tetyana (2018), “Critical analysis of the concept of «sustainable economic development of the enterprise»”, Efektyvna ekonomika, [Online], vol. 8, available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7338 (Accessed 29 May 2022).

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.