EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

ЕКОНОМІЧНИЙ ЗМІСТ ВИТРАТ ТА ЇХ РОЛЬ У ПРОЦЕСІ СТАЛОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА
О. І. Юдіна, Т. С. Яровенко

DOI: 10.32702/2307-2105-2019.3.52

УДК: 640.4:658

О. І. Юдіна, Т. С. Яровенко

ЕКОНОМІЧНИЙ ЗМІСТ ВИТРАТ ТА ЇХ РОЛЬ У ПРОЦЕСІ СТАЛОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

Анотація

У статті розглянуто сутність поняття «витрати», проаналізовано сучасні підходи до характеристики економічного змісту витрат та визначення їх ролі у забезпеченні сталого економічного розвитку підприємств готельно-ресторанної сфери, зазначено складові та умови сталого розвитку суб’єктів господарювання на сучасному етапі.
Проведений аналіз сучасних підходів до характеристики витрат підприємства та визначення їх ролі у забезпеченні сталого економічного розвитку підприємств готельно-ресторанної сфери, показав, що витрати є грошовою оцінкою вартості природних, трудових, матеріальних, інформаційних, фінансових та інших ресурсів на виробництво і реалізацію товарів та послуг, які характеризуються їх цільовим використанням у певному періоді, забезпечують грошове вимірювання різних видів використовуваних ресурсів, виконання тактичних завдань, досягнення стратегічних цілей та планованих результатів щодо зростання рівня його доходності, а, отже, і стійкості.

Ключові слова: витрати; економічний зміст; підприємство; готельно-ресторанне господарство; сталий розвиток; ефективність діяльності.

Література

1. Бланк И. А. Словарь-справочник финансового менеджера / И. А. Бланк. – К.: «Ника – Центр», 2006. – 480 с.
2. Блэк. Дж. Экономика. Толковый словарь; под общ.ред. д.э.н. И. М. Осадчей. М.: ИНФРА-М, Изд-во «Весь Мир», 2015.
3. Вахрушина М. А. Бухгалтерский управленский учет. Учебник для Вузов, 2-е изд. доп. и пер./ М. А. Вахрушина — М.: Омега; Л.: Высш. шк., 2008. - 528 с.
4. Володин А. А. Управление финансами. Финансы предприятий: Учебник / А. А. Володин, Н. Ф. Самсонов и др. / Под ред. А. А. Володина. 3-e изд. М.: ИНФРА-М, 2014. – 364 с.
5. Врублевский Н. Д. «Построение системы счетов управленческого учета» // Бухгалтерский учет. 2006. - № 17. – С. 74–78.
6. Добія М. Теорія бухгалтерського обліку: монографія / Л. В. Нападовська, М. Добія, Ш. Сандер, Р. Матезіч та ін. / за заг.ред. Л. В. Нападовської. – К.: Київ. нац. торг. – екон. ун-т, 2008. – 735 с.
7. Друри К. Управленческий и производственный учет : учебник. 5-е изд., доп. М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2014.
8. Івченко Л. В. Економічна сутність витрат підприємства / Л. В. Івченко / Бухгалтерский учет и аудит. – 2008. – №11. – С. 12-17.
9. Казак А. Ю., Веретенникова О.Б, Марамагин М.С, Ростовцев К.В. Денежное хозяйство предприятий: Учебник для вузов. – Екатеринбург: Изд-во АМБ, 2016. – 464 с.
10. Лебедев В. Г. Управление затратами на предприятии. / В. Г. Лебедев, Т. Г. Дроздова и В. П. Кустарев — СПб.: изд. Дом «Бизнес-пресса», 2009. – 352 с.
11. Либерман И.А. Управление затратами // Монография / Ростов н/Д: Издательский центр «МарТ» – 2016. – С. 619.
12. Маренков Н. Л. Международные стандарты финансовой отчетности: учебное пособие / Н. Л. Маренков. – М.: Экзамен, 2005. – 224 с.
13. Маршалл А. Принципы экономической науки: в 3 т. / А. Маршалл / пер. с англ. – М. : Прогресс, 1993. – Т. I. – 415 с.
14. Смит А. Исследование о природе и причинах богатства народов. / В 2 т-х. – М.: Соцэкгиз, 1962. – 684 c.
15. Трубочкина М. И. Управление затратами предприятия // Учебное пособие / 2-e изд., испр. и доп. – М.: НИЦ Инфра-М – 2015. –319 с.
16. Хегай Ю. А. Управление затратами // Монография / Красноярск.: СФУ – 2015. –230 с.
17. Хоргрен Ч. Т., Фостер Дж. Бухгалтерский учет: управленческий аспект: пер. с англ. / под ред. Я. В. Соколова. – М.: Финансы и статистика, 2001. – 416 с.
18. Чемберлин Э. Теория монополистической конкуренции. – М., 1996. – 170 c.
19. Шакир Я. А. «Экономическая природа затрат». Журнал «Социально-экономические явления и процессы» №11 (033), 2016.
20. Ядгаров Я. С. История экономических учений: Учебник / Я. С. Ядгаров. – 4-е изд., перераб. и доп. – М.: ИНФРА-М, 2009. – 480 с.
21. Національне Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» від 07.02.2013 № 73 (із змінами та доповненнями) [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/z0336-13.
22. Положение (стандарт) бухгалтерского учета 16 «Расходы» от 31 декабря 1999 года № 318 (с дополнениями и изменениями) [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.accounting-ukraine.kiev.ua/standarti
23. Положение по бухгалтерскому учету «Расходы организации» ПБУ 10/99 от 06.05.1999// «Гарант».

Olena Judina, Tetiana Yarovenko

ECONOMIC CONTENT OF EXPENSES AND THEIR ROLE IN THE PROCESS OF SUSTAINABLE ECONOMIC DEVELOPMENT OF THE HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS

Summary

At present, it has become apparent that the economic sustainability of the enterprise as the main structural element of the region, the economic complex of the region and the country, contributes to the preservation and enhancement of their potential, ensures the updating of the material and technical base, the production of new competitive goods and services, access to international markets, and therefore sustainable economic development. Economic sustainability is a complex concept, as well as economic activity itself, which depends on the availability of resources, the efficiency of their use, rationalization of the structure and cost reduction.
In the framework of the study, the definition of “expenses” is considered as a process of consumption of various types of resources, which affects the efficiency of the enterprise, is described by a system of “costs - revenues” or “cost + profit”, and is characterized by its content as economic elements that create the cost of manufactured products (goods, works, services). Such a grouping makes it possible to determine the total amount of resources consumed at the enterprise and to integrate and differentiate costs in order to analyze and evaluate the efficiency of economic entities, their economic growth, and, therefore, sustainable development.
Sustainable economic development of the enterprise as a socio-economic system is possible if it operates in accordance with the resulting target vector, and the influence of adverse processes and phenomena is neutralized by an adequate system response due to available resources and the possibility of their efficient and rational use by reducing the costs of production and commercial activities.
The analysis of modern approaches to characterizing the costs of the enterprise and determining their role in ensuring the sustainable economic development of enterprises in the hotel and restaurant sector showed that expenses are a monetary assessment of the value of natural, labor, material, information, financial and other resources for the production and sale of goods and services, which are characterized by their intended use in a certain period, provide a monetary measurement of various types of resources used, tactical objectives, strategic goals and planned results for the growth of its profitability, and, consequently, sustainability.

Keywords: expenses; economic content; enterprise; hotel and restaurant industry; sustainable development; efficiency of activity.

References

1. Blank, I.A. (2006), Slovar-spravochnik finansovogo menedzhera [Dictionary dictionary of the financial manager], «Nika-Tsentr», Kyiv, Ukraine.
2. Blek, Dzh. (2015), Ekonomika. Tolkovyiy slovar [The economy. Dictionary], INFRA-M, Izd-vo «Ves Mir», Moscow, Russia.
3. Vahrushina, M.A. (2008), Buhgalterskiy upravlenskiy uchet [Accounting management accounting], Omega; L. Vyissh. shk., Moscow, Russia.
4. Volodin, A.A. and Samsonov, N.F. (2014), Upravlenie finansami. Finansyi predpriyatiy [Financial management. Business finance], INFRA-M, Moscow, Russia.
5. Vrublevskiy, N.D. (2006), “Building a system of accounts management accounting”, Buhgalterskiy uchet, vol. 17, pp. 74-78.
6. Napadovs'ka, L.V. Dobiia, M. Sander, Sh. and Matezich, R. (2008), Teoriia bukhhalters'koho obliku [The theory of accounting], Kyiv. nats. torh.-ekon. un-t, Kyiv, Ukraine.
7. Druri, K. (2014), Upravlencheskiy i proizvodstvennyiy uchet [Management and production accounting], YuNITI-DANA, Moscow, Russia.
8. Ivchenko, L.V. (2008), “The economic nature of the costs of the enterprise”, Bukhhalterskyj uchet y audyt, vol. 11, pp. 12-17.
9. Kazak, A.Yu. Veretennikova, O.B Maramagin, M.S. and Rostovtsev, K.V. (2016), Denezhnoe hozyaystvo predpriyatiy [Monetary enterprises], Izd-vo AMB, Ekaterinburg, Russia.
10. Lebedev, V.G. Drozdova T.G. and Kustarev, V.P. (2009), Upravlenie zatratami na predpriyatii [Cost management in the enterprise], izd. Dom «Biznes-pressa», St.Petersburg, Russia.
11. Liberman, I.A. (2016), Upravlenie zatratami [Cost Management], Izdatelskiy tsentr «MarT», Rostov n/D, Russia.
12. Marenkov, N.L. (2005), Mezhdunarodnyie standartyi finansovoy otchetnosti [International Financial Reporting Standards], Ekzamen, Moscow, Russia.
13. Marshall, A. (1993), Printsipyi ekonomicheskoy nauki [Principles of economic science], vol. 1, Progress, Moscow, Russia.
14. Smit, A. (1962), Issledovanie o prirode i prichinah bogatstva narodov [Research on the nature and causes of the wealth of peoples], Sotsekgiz, Moscow, Russia.
15. Trubochkina, M.I. (2015), Upravlenie zatratami predpriyatiya [Enterprise Cost Management], NITs Infra-M, Moscow, Russia.
16. Hegay, Yu.A. (2015), Upravlenie zatratami [Cost Management], SFU, Krasnoyarsk, Russia.
17. Horgren, Ch.T. Foster, Dzh. (2001), Buhgalterskiy uchet: upravlencheskiy aspekt [Accounting: management aspect], Finansyi i statistika, Moscow, Russia.
18. Chemberlin, E. (1996), Teoriya monopolisticheskoy konkurentsii [Theory of monopolistic competition], Moscow, Russia.
19. Shakir, Ya.A. (2016), “The economic nature of costs”, Zhurnal «Sotsialno-ekonomicheskie yavleniya i protsessyi», vol. 11 (033).
20. Yadgarov, Ya.S. (2009), Istoriya ekonomicheskih ucheniy [History of economic doctrines], INFRA-M, Moscow, Russia.
21. Ministry of Finance of Ukraine (2013), “National Accounting Standard (Standard) 1 “General Financial Reporting Requirements”, available at: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/z0336-13 (Accessed 25 Feb 2019).
22. Ministry of Finance of Ukraine (1999), “Regulation (standard) of accounting 16 “Costs”, available at: http://www.accounting-ukraine.kiev.ua/standarti (Accessed 25 Feb 2019).Polozhenie (standart) buhgalterskogo ucheta 16 «Rashodyi» ot 31 dekabrya goda # 318 (s dopolneniyami i izmeneniyami) [Elektronnyiy resurs]. – Rezhim dostupa:
23. Ministry of Finance of the Russian Federation (1999), “Accounting Regulation “Organization Expenses”, available at: http://base.garant.ru/12115838/ (Accessed 25 Feb 2019).

№ 3 2019

Дата публікації: 2019-03-28

Кількість переглядів: 95

Відомості про авторів

О. І. Юдіна

кандидат економічних наук, завідувач кафедрою готельно-ресторанного бізнесу, ВНПЗ «Дніпровський гуманітарний університет»

Olena Judina

PhD (Economics), Head of the Department of Hotel and Restaurant Business, Higher Educational Institution "Dnipro Humanities University"


Т. С. Яровенко

доктор економічних наук, доцент, професор кафедри економіки та управління національним господарством, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара

Tetiana Yarovenko

D.Sc. (Economics), Associated Professor, Professor of the Department of Economics and Management of National Economy Oles Honchar Dnipro National University

Як цитувати статтю

Юдіна О. І., Яровенко Т. С. Економічний зміст витрат та їх роль у процесі сталого економічного розвитку підприємства готельно-ресторанного господарства. Ефективна економіка. 2019. № 3. – URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7341 (дата звернення: 26.02.2020). DOI: 10.32702/2307-2105-2019.3.52

Judina, Olena and Yarovenko, Tetiana (2019), “Economic content of expenses and their role in the process of sustainable economic development of the hotel and restaurant business”, Efektyvna ekonomika, [Online], vol. 3, available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7341 (Accessed 26 Feb 2020). DOI: 10.32702/2307-2105-2019.3.52

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.