EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

ФОРМУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ОБЛІКУ І АНАЛІЗУ ВИТРАТ У СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ
О. Ю. Куцоконь

DOI: 10.32702/2307-2105-2019.11.183

УДК: 657.471

О. Ю. Куцоконь

ФОРМУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ОБЛІКУ І АНАЛІЗУ ВИТРАТ У СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ

Анотація

У статті проаналізовано підходи до визначення поняття «витрати» різними науковими діячами. Встановлено, що витрати підприємства – це суттєва категорія, від якої залежить чи буде підприємство функціонувати надалі. У статті розглядаються питання технології формування витрат та їх обліку на підприємстві ресторанного господарства, особливості формування витрат та структура обліку витрат, можливості вдосконалення процесу формування витрат та їх аналіз, що дає можливість підприємству ресторанного господарства посилити конкурентоспроможність, мінімізувати витрати, що забезпечить ефективність господарській діяльності підприємства в цілому. Також надана рекомендована система управління витратами на підприємстві ресторанного господарства, виходячи з цього і подальше управління підприємством.

Ключові слова: аналіз витрат; бухгалтерський облік; ; підприємство.; структуризація; собівартість.

Література

1. Андрющенко И. С. Мотивационные аспекты снижения операционных расходов предприятий ресторанного хозяйства / И. С. Андрющенко // Социальноэкономическое развитие и качество жизни: история и современность : материалы 230 ІІ междунар. науч.-практ. конф., 15–16 марта 2012 г. – Пенза–Семей. – Россия : Социосфера, 2012. – С. 24–26.
2. Андрющенко Н.С. Суть і значення витрат: історичний аспект / Н.С. Андрющенко // Економічна теорія та історія економічної думки. – 2007. – № 5. – С. 3–7.
3. Козак В.Г. Визначення поняття «витрати» та їх оцінка / В.Г. Козак // Реформування економіки України: стан та перспективи. Збірник матеріалів ІV Міжнародної науково-практичної конференції (26–27 листопада 2009 р., м. Київ). – К.: МІБО КНЕУ, 2009. – С. 129–131.
4. Коркуна Д. Бюджетування у системі фінансового планування 240 підприємства / Д. Коркуна // Формування ринкової економіки в Україні. – 2009. – № 19. – С. 330–334.
5. ПСБУ № 16 «Витрати», Наказ Міністерства фінансів № 318 від 31.12.1999. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.rada.kiev.ua/laws/pravo/all/mdpn.htm

O. Kutsokon

FORMATION OF ACCOUNTING TECHNOLOGY AND ANALYSIS IN THE ENTERPRISE MANAGEMENT SYSTEM

Summary

Cost formation and analysis is an integral part of the process of managing production in restaurant establishments. It is important to keep in mind that depending on the process of formation and cost analysis depends on the further functioning of the enterprise, the results of its production and competitiveness in the market.
The peculiarities of the management of a restaurant establishment in modern conditions is characterized by the fact that each enterprise needs to compare income with expenses, make a "strategy" for further actions in the market. In this case, the management of operating expenses is one of the important tools for the effective functioning of the enterprise.
The article analyzes the approaches to defining the concept of "cost" by different scientists. It is established that the cost of the enterprise is a significant category on which the enterprise depends on whether it will continue to function, how the cost of the enterprise affects other indicators of the restaurant business. The classification of costs of operating activities of the restaurant business is given, namely their classification for inventory estimation and determination of financial result, for making management decisions, as well as for planning, control and regulation.
The article deals with issues of technology of cost formation and their accounting at the restaurant enterprise, peculiarities of cost formation and cost accounting structure, possibility of improvement of cost formation process and their analysis, which enables the restaurant enterprise to increase competitiveness, minimize expenses, which will ensure the efficiency of the enterprise's economic activity. in general. It also provides a recommended cost management system for the restaurant business, based on this and further management of the company.
It is determined that the following factors influence the change in the costs of an enterprise's operating activities: external and internal. The dynamics and the forecast of the number of subjects of the restaurant industry in Ukraine are analyzed. During the study, a recommended cost management system for restaurant businesses was created.
As a result, cost management at a restaurant business can be defined as a system of principles and methods for the development and implementation of management decisions.

Keywords: cost analysis; accounting; enterprise; structuring; cost.

References

1. Andriuschenko, Y.S. (201), “Motivational aspects of reducing operating expenses of restaurant enterprises”, Sotsyal'noekonomycheskoe razvytye y kachestvo zhyzny: ystoryia y sovremennost': materyaly 230 II mezhdunarodnoj nauchno-prakticheskoj konferencii [Socio-economic development and quality of life: history and modernity: materials of the 230th II international scientific and practical conference], Sotsyosfera, Penza, Russia, 15-16 March, pp. 24-26.
2. Andriuschenko, N.S. (2007), “The essence and value of costs: the historical aspect”, Ekonomichna teoriia ta istoriia ekonomichnoi dumky, vol. 5, pp. 3-7.
3. Kozak, V.H. (2009), “Definition of the concept of "costs" and their assessment”, Reformuvannia ekonomiky Ukrainy: stan ta perspektyvy. Zbirnyk materialiv IV Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii [Reforming Ukraine's Economy: Status and Prospects. Proceedings of the IV International Scientific and Practical Conference], MIBO KNEU, Kyiv, Ukraine, 26-27 Nov, pp. 129-131.
4. Korkuna, D. (2009), “Budgeting in the financial planning system of 240 enterprises”, Formuvannia rynkovoi ekonomiky v Ukraini, vol. 19, pp. 330-334.
5. Ministry of Finance of Ukraine (1999), “PSBU No. 16 "Costs"”, available at: http://www.rada.kiev.ua/laws/pravo/all/mdpn.htm (Accessed 05 Nov 2019).

№ 11 2019

Дата публікації: 2019-11-29

Кількість переглядів: 30

Відомості про авторів

О. Ю. Куцоконь

магістр Харківського торговельно-економічного інституту КНТЕУ

O. Kutsokon

Мaster of Kharkov Trade and Economic Institute of KNTEU

ORCID:

0000-0002-8583-6186

Як цитувати статтю

Куцоконь О. Ю. Формування технології обліку і аналізу витрат у системі управління підприємством. Ефективна економіка. 2019. № 11. – URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7454 (дата звернення: 09.12.2019). DOI: 10.32702/2307-2105-2019.11.183

Kutsokon, O. (2019), “Formation of accounting technology and analysis in the enterprise management system”, Efektyvna ekonomika, [Online], vol. 11, available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7454 (Accessed 09 Dec 2019). DOI: 10.32702/2307-2105-2019.11.183

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.