КОН’ЮНКТУРА РИНКУ КАРТОПЛІ В УКРАЇНІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЇЇ ОПТИМІЗАЦІЇ
О. М. Крупа, В. Р. Крупа
DOI: 10.32702/2307-2105-2019.12.86
УДК: 338.12:338.439.5(477)
О. М. Крупа, В. Р. Крупа
КОН’ЮНКТУРА РИНКУ КАРТОПЛІ В УКРАЇНІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЇЇ ОПТИМІЗАЦІЇ
Анотація
Стаття присвячена дослідженню сучасного стану та умов формування кон’юнктури ринку картоплі з метою удосконалення механізму його функціонування. Проаналізовано динаміку основних показників виробництва картоплі, які впливають на формування її ринкової пропозиції. Дано оцінку співвідношення між рівнями виробництва та споживання картоплі. На основі аналізу балансових показників надходження і використання продукції окреслено коло основних проблем розвитку ринку картоплі в Україні, визначено причини розбіжностей у структурному співвідношенні попиту та пропозиції на ньому. Вивчено перспективи розвитку сегменту ринку картоплі для переробки, з’ясовано чинники обмеження її експорту та збільшення імпорту. Проаналізовано динаміку середніх цін реалізації картоплі, а також особливості їх сезонних коливань. Дано рекомендації щодо напрямів подальшого розвитку картоплярства в Україні та заходів, які дозволять поліпшити кон’юнктуру ринку картоплі.
Ключові слова: картопля; ринок картоплі; кон’юнктура ринку; баланс картоплі; виробництво та споживання; імпорт та експорт; ціна картоплі.
Література
1. Кернасюк Ю. Ринок картоплі: чого варто очікувати. URL: https://www.growhow.in.ua › rynok-kartopli-choho-varto-ochikuvaty (дата звернення 09.12.2019).
2. Костирко І. Ільчук В. Перспективи та проблеми формування ринку картоплі у Карпатському регіоні. Вісник Львівського національного аграрного університету. Серія “Економіка АПК”. 2013. № 20(1). С. 323-330.
3. Сільське господарство Україні за 2018 рік: статистичний збірник. Київ: Державна служба статистики України, 2019. 235 с.
4. Ринок картоплі в Україні. Пропозиція. URL: https://propozitsiya.com/ua/rinok-kartopli-v-ukrayini (дата звернення 06.12.2019).
5. Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України : статистичний збірник. Київ: Державна служба статистики України, 2019. 60 с.
6. Кернасюк Ю. Перспективи розвитку картоплярства. Агробізнес сьогодні. 2019. №5. URL: http://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/13391-perspektyvy-rozvytku-kartopliarstva.html (дата звернення 10.12.2019).
7. Яку додаткову вартість із гектару може принести переробка картоплі? Пропозиція. URL: https://propozitsiya.com/ua/yaku-dodatkovu-vartist-iz-gektaru-mozhe-prynesty-pererobka-kartopli (дата звернення 06.12.2019).
8. Реалізація продукції сільського господарства підприємствами та господарствами населення у 2018 році. Державна служба статистики України, 2019. URL: www.ukrstat.gov.ua (дата звернення 10.12.2019).
9. Основні показники сільськогосподарської діяльності домогосподарств у сільській місцевості в 2018 році. Державна служба статистики України, 2019. URL: www.ukrstat.gov.ua (дата звернення 12.12.2019).
O. Krupa, V. Krupa
POTATO MARKET CONJUNCTURE IN UKRAINE AND PROSPECTS OF ITS OPTIMIZATION
Summary
The article researches the current state and conditions of potato market conjuncture formation in order to improve the mechanism of its functioning. The dynamics of the main potato production indicators determine its market supply has been analyzed. It was found that the bulk of potato market’s supply is provided by households. However, they propose qualitatively heterogeneous products at low prices.
The relationship between the levels of potato production and consumption are evaluated by authors. Based on the analysis of the balance of income and use of products, the main problems of potato market development in Ukraine are outlined and the reasons of differences in the structural ratio of potato supply and demand are identified. It has been established that low level of potato commodity circulation caused by large storage losses and using potato for animal feeding and seeds.
The prospects of development of the processing potato market and the factors of limiting potato export and increasing import are investigated. It has been found that quality of potato, shipped to the market, generally does not meet the processing standards. In addition, it is not certified and therefore cannot be exported. The import’s structure is mainly represented by early and seed potatoes.
The dynamics of average potato selling prices, as well as features of their seasonal variations, are analyzed. The prices cyclicality in the potato market is reflected through their increase according stocks depletion and decrease during the harvesting period. The low amplitude of potato price fluctuations, selling by the agricultural enterprises is a consequence of the product contracting and the availability of storage facilities.
It has been proposed directions of the potato industry further development in Ukraine and measures for improving of the potato market conjuncture. Priorities are given to: state support of the seed potato market development, potato industrial production and processing; realization of the potato export potential; support of small producers cooperation and integration; improving the skills of farmers; improving the potato quality, active use of the marketing tools to promote it to foreign markets.
Keywords: potato; potato market; market conjuncture; potato balance; production and consumption; import and export; potato price.
References
1. Kernasiuk Yu. “The potato market: what to expect”, available at : https://www.growhow.in.ua › rynok-kartopli-choho-varto-ochikuvaty (Accessed 09 Dec 2019)
2. Kostyrko, I. and Ilchuk, V. (2013), “The prospecyts and problems of potato market formation in the Carpathian region”. Visnyk Lvivskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia “Ekonomika APK . vol. 20(1). pp. 323-330.
3. State Statistics Service of Ukraine. (2019), “Silske hospodarstvo Ukraini za 2018 rik. Statystychnyi zbirnyk”. [Agiculture in Ukraine 2019. Statistical yearbook], Derzhstat, Kyiv, Ukraine.
4. Propozytsiya. (2009), “Potato market in Ukraine”, available at: https://propozitsiya.com/ua/rinok-kartopli-v-ukrayini (Accessed 06 Dec 2019).
5. State Statistics Service of Ukraine. (2019), “Balansy ta spozhyvannia osnovnykh produktiv kharchuvannia naselenniam Ukrainy. Statystychnyi zbirnyk”. [Balances and consumption of the main food products by the population of Ukraine. Statistical yearbook], Derzhstat, Kyiv, Ukraine.
6. Kernasiuk, Yu. (2019), “Prospects for the potato growing development”, Ahrobiznes sohodni, [Online], vol. 5(396) available at: http://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/13391-perspektyvy-rozvytku-kartopliarstva.html (Accessed 10 Dec 2019).
7. Propozytsiya. (2017), “What additional value per hectare can potato processing bring?” available at: https://propozitsiya.com/ua/yaku-dodatkovu-vartist-iz-gektaru-mozhe-prynesty-pererobka-kartopli (Accessed 06 Dec 2019).
8. State Statistics Service of Ukraine. (2019), “Sales of agricultural products by enterprises and households in 2018”, available at: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/
operativ2018/sg/rpsg/rpsg1218.xls (Accessed 10 Dec 2019).
9. State Statistics Service of Ukraine. (2019), “Main indicators of agricultural activity of households in rural areas in 2018”, available at: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2018/sg/opsgd/opsgd_2018_x.xlsx (Accessed 12 Dec 2019).
№ 12 2019
Дата публікації: 2019-12-27
Кількість переглядів: 10542