EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

ЕКО-ТРЕНД В СФЕРІ ГОСТИННОСТІ: ЕКОНОМІЧНІ ТА СОЦІАЛЬНІ АСПЕКТИ
А. Г. Абрамова, Ю. А. Мирошник

DOI: 10.32702/2307-2105-2020.5.82

УДК: 338.48

А. Г. Абрамова, Ю. А. Мирошник

ЕКО-ТРЕНД В СФЕРІ ГОСТИННОСТІ: ЕКОНОМІЧНІ ТА СОЦІАЛЬНІ АСПЕКТИ

Анотація

Метою статті є виявлення основних тенденцій розвитку еко-готелів в Україні, порівняння з закордонним досвідом.
Методика. Статистичною основою роботи виступають праці вітчизняних та закордонних авторів у сфері розвитку готельного господарства, наукова періодика, ресурси Інтернет-мережі.
Результати. У результаті дослідження проаналізовано світові та вітчизняні екологічні вимоги до засобів розміщення, що підтверджуються сертифікацією і присвоєнням певних знаків та маркування. Наведено ключові тенденції екологізації сучасних готелів.
Наукова новизна. Наведено дієві інструменти екологізації закладів сфери гостинності, щодо скорочення харчових відходів, сортування сміття, відмову від використання одноразового пластикового посуду, скорочення використання паперу, водо збереження та використання альтернативних джерел енергії.
Практична значимість. Екологізація діяльності засобів розміщення є одним з факторів розвитку сфери туризму та гостинності в рамках концепції сталого розвитку. Україна має достатні умови для розвитку екологічних засобів розміщення у відповідь на інтерес потенційних споживачів до даного напрямку розвитку готельного бізнесу.

Ключові слова: сфера гостинності; готель; екологізація; еко-готель; екологічна сертифікація; екологічне маркування.

Література

1. Офіційний сайт міжнародної організації «Green key» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.greenkey.global
2. Офіційний сайт еко-готелю «Ковчег» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.megura.net
3. Офіційний сайт Міжнародної організації з питань продовольства та сільського господарства при ООН – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.fao.org/save-food/en
4. Офіційний сайт компанії Winnow – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.winnowsolutions.com
5. Абагьянц Е. А. Экологизация гостиничной деятельности как современная тенденция развития гостиничного бизнеса / Е. А. Абагьянц // Современные научные исследования: теоретический и практический аспект: сборник статей Международной научно - практической конференции (28 февраля 2016 г, г. Сызрань). В 2 ч. - Уфа: МЦИИ ОМЕГА САЙНС. - 2016. - Ч.1. - С. 3-8.
6. Присяжнюк Н.І. Економічна доцільність використання геліосистем на базі готелю (на прикладі ПАТ «Прем’єр Палац», м. Київ) / Н.І. Присяжнюк, Н.П. Лазоренко // Наукові праці НУХТ. – 2015. – Том 21, №1. – С. 177-181.

A. Abramova, Yu. Myroshnyk

ECO-TREND IN HOSPITALITY: ECONOMIC AND SOCIAL ASPECTS

Summary

General formulation of the problem. The current trends in the development of the world hospitality industry indicate its popularity and considerable interest in environmentally friendly accommodation. Consumers are more conscious about choosing a hotel, choosing in many cases those who care about the environment, often agreeing to overpay for "green" goods and services.
In recent years in many developed countries of the world more and more hoteliers have been inclined to implement the concept of an eco-friendly hotel, which is a well-thought-out system of comfortable living in harmony with the environment. This is a conceptually new perspective on the development of placement, which not only cares about nature, but also significantly reduce production costs.
Method. Methodical basis of the study are publications of domestic and foreign authors in the sphere of hotel industry, scientific periodicals, resources of Internet-network.
Results. The study analyzed the global and domestic environmental requirements for the facilities, which are confirmed by the certification and assignment of certain marks and markings. Key trends of greening of modern hotels are given.
Scientific novelty. Effective tools of greening of hospitality establishments are presented, concerning reduction of food waste, sorting of garbage, refusal of use of disposable plastic tableware, reduction of use of paper, water conservation and use of alternative energy sources.
Practical significance. Implementation of the program to create an environmentally friendly hotel product involves the development of a strategy to gradually reduce the harmful effects of the enterprise on the environment. Such a strategy should provide for a number of effective environmental measures aimed at changing the technological process of providing hotel services and the functioning of certain structures of the hotel business.
The greening of accommodation facilities is one of the factors of tourism and hospitality development within the sustainable development concept. Ukraine has sufficient conditions for the development of environmentally friendly accommodation facilities in response to the interest of potential consumers in this area of hotel business development.

Keywords: hospitality; hotel; greening; eco-hotel; eco-certification; eco-labeling.

References

1. The official site of the International organization «Green key» (2020), available at: https://www.greenkey.global (Accessed 10 April 2020).
2. The official site of the eco-hotel "Kovcheg" (2020), available at: http://www.megura.net (Accessed 10 April 2020).
3. The official site of the Food and Agriculture Organization of the United Nations (2020) “SAVE FOOD: Global Initiative on Food Loss and Waste Reduction”, available at: http://www.fao.org/save-food/en (Accessed 10 April 2020).
4. The official site of the Winnow Company (2020), available at: https://www.winnowsolutions.com (Accessed 10 April 2020).
5. Abag'janc E. A. (2016), “Environmentalization of hotel activities as a modern trend in the development of the hotel business”, Sovremennye nauchnye issledovanija: teoreticheskij i prakticheskij aspekt: sbornik statej Mezhdunarodnoj nauchno - prakticheskoj konferencii [Modern scientific research: theoretical and practical aspect: a collection of articles of the International scientific and practical conference], Syzran, Russia, February 28, 2016, vol. 1, pp. 3-8.
6. Prysiazhniuk N.I. and Lazorenko N.P. (2015), “Economic feasibility of using solar systems on the basis of the hotel (on the example of PJSC "Premier Palace", Kyiv)”, Naukovi pratsi NUKhT, vol. 21, no. 1, pp. 177-181.

№ 5 2020

Дата публікації: 2020-05-28

Кількість переглядів: 9018

Відомості про авторів

А. Г. Абрамова

к. т. н., доцент кафедри готельно-ресторанної справи,Національний університет харчових технологій

A. Abramova

PhD in Technical Sciences, Associate Professor of the Department of Hotel and Restaurant Business, National University of Food Technology

ORCID:

0000-0001-7616-6064


Ю. А. Мирошник

асистент кафедри готельно-ресторанної справи,Національний університет харчових технологій

Yu. Myroshnyk

assistant of the Department of Hotel and Restaurant Business, National University of Food Technology

ORCID:

0000-0003-0076-7335

Як цитувати статтю

Абрамова А. Г., Мирошник Ю. А. Еко-тренд в сфері гостинності: економічні та соціальні аспекти. Ефективна економіка. 2020. № 5. – URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7904 (дата звернення: 29.03.2024). DOI: 10.32702/2307-2105-2020.5.82

Abramova, A. and Myroshnyk, Yu. (2020), “Eco-trend in hospitality: economic and social aspects”, Efektyvna ekonomika, [Online], vol. 5, available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7904 (Accessed 29 Mar 2024). DOI: 10.32702/2307-2105-2020.5.82

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.