EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

ОБҐРУНТУВАННЯ МЕХАНІЗМУ РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ СТАЛИМ ЕКОНОМІЧНИМ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ СФЕРИ
О. І. Юдіна

DOI: 10.32702/2307-2105-2020.1.97

УДК: 338.46:658.64

О. І. Юдіна

ОБҐРУНТУВАННЯ МЕХАНІЗМУ РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ СТАЛИМ ЕКОНОМІЧНИМ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ СФЕРИ

Анотація

Статтю присвячено проблематиці обґрунтування механізму реалізації стратегії управління сталим економічним розвитком підприємства готельно-ресторанного господарства, зазначено та охарактеризовано його організаційну й економічну складові. Встановлено принципи, цілі, завдання, функції та форми сталого розвитку, визначено фактори прогресивного розвитку та економічного зростання підприємства. Визначено методи, склад і структуру механізму реалізації стратегії управління, сформовано методичний інструментарій щодо забезпечення його дії. Запропонований склад елементів та побудована структура механізму реалізації стратегії управління надає змогу для його адаптації й практичного застосування.
Обґрунтування організаційно-економічного механізму реалізації стратегії управління сталим економічним розвитком підприємства готельно-ресторанного господарства дало можливість для досягнення цільових результатів діяльності, що характеризуються зниженням витрат ресурсів, економічним зростанням, прогресивним і сталим розвитком господарюючої одиниці.

Ключові слова: організаційно-економічний механізм; сталий економічний розвиток; реалізація стратегії управління; підприємство; готельно-ресторанне господарство.

Література

1. Геєць В. М. Нестабільність та економічне зростання / В. М. Геєць. – Київ : Ін-т екон. прогнозув., 2000. – 344 с.
2. Герасимчук В. Г. Управлінський вектор економічної складової сталого розвитку: Україна та світ / В. Г. Герасимчук // Економіст. – 2007. – № 9. – С. 7-9.
3. Данилишин Б. Науково-інноваційне забезпечення сталого економічного розвитку України / Б. Данилишин, В. Чижова // Економіка України. – 2004. – № 3. – С. 4-11.
4. Карпінський Б. А. Сталий розвиток економіки: узагальнена модель : монографія / Б. А. Карпінський, С. М. Божко. – Львів: Логос, 2005. – 256 с.
5. Пономаренко В. С. Стратегія розвитку підприємства в умовах кризи : монографія / В. С. Пономаренко, М. О. Кизим, О. М. Тридід. – Харків : ІНЖЕК, 2003. – 328 с.
6. Пакулін С. Л. Підвищення стійкості й забезпечення ефективного використання соціально-економічного потенціалу адміністративно-територіального утворення / С. Л. Пакулін, О. О. Топчій // Настоящи изследвания и развитие – 2014 : материали за 10 Международна научна практична конференция, 17-25 януари, 2014. – София : Бял ГРАД-БГ, 2014. – Том 7. Икономики. – С. 28-30.
7. Пакулін С. Л. Обґрунтування й вибір моделі, що забезпечує стійкий і динамічний соціально-економічний розвиток України / С. Л. Пакулін, О. О. Топчій // Економічний простір. – 2012. – № 57. – С. 170-174.
8. Раєвнєва О. В. Механізми управління розвитком підприємства в умовах трансформаційної економіки : автореф. дис. … докт. екон. наук : спец. 08.00.04 / О. В. Раєвнєва. – Харків, 2007. – 36 с.

O. Judina

SUBSTANTIATION OF THE MECHANISM OF IMPLEMENTATION OF THE SUSTAINABLE ECONOMIC DEVELOPMENT MANAGEMENT STRATEGY OF THE HOTEL AND CATERING INDUSTRY ENTERPRISE

Summary

The concept of strategy for managing sustainable economic development of the enterprise is based on such general provisions as ensuring the development and implementation of forward-looking strategies. The implementation of the strategy is a complex and logical sequence of actions, ie a mechanism that contributes to the transformation of the planned strategic purposes into concrete results. Its action unites certain activities, business processes, and their individual elements, forms close structural relationships between them, determines the order of interaction, and thus creates a certain organizational and economic form of the mechanism of management strategy.
The purpose of the article is a theoretical and methodological justification of the organizational and economic mechanism for implementing the strategy of sustainable development management of the hotel and catering industry.
An organizational and economic mechanism for implementing the developed strategy has been created as part of the study for the successful implementation of the sustainable economic development strategy of the hotel enterprise, which determines a clear order of relationships and logical sequence of actions of its elements to achieve the set objectives. The organizational component of the mechanism meets certain objectives and consists in establishing interaction between individual elements (business processes, activities, economic parameters), streamlining, and coordination of their actions to address strategic objectives, which ensures the integrity and manageability of the management system. The economic component of the mechanism is based on the grouped system of indicators, the established criteria of an estimation of efficiency of functioning and allows to characterize quantitative and qualitative parameters of activity of the enterprise. According to the results of the study, the organizational and economic mechanism includes: strategic goals and objectives, functions and forms of strategy implementation, factors of progressive development that affect economic growth and sustainable development, procedures and methods that provide them. The proposed composition of the elements and the structure of the mechanism for implementing the strategy of sustainable economic development of the hotel and catering industry allows for its adaptation and practical application.
Substantiation of organizational and economic mechanism for implementing the strategy of sustainable economic development of the hotel and catering industry provided an opportunity to achieve targeted results, characterized by reduced resource costs, economic growth, and progressive and sustainable development of the business entity.

Keywords: organizational and economic mechanism; sustainable economic development; implementation of management strategy; enterprise; hotel and catering industry.

References

1. Heyets’, V. M. (2009), Nestabil’nist’ ta ekonomichne zrostannya [Instability and economic growth], In-t ekon. Prohnozuv, Kyiv, Ukraine.
2. Herasymchuk, V. H. (2007), “Management vector of economic component of sustainable development: Ukraine and the world”, Ekonomist, vol. 9, рр. 7-9.
3. Danylyshyn, B. Chyzhova, V. and Danylyshyn, B. (2004), “Scientific and innovative support of sustainable economic development of Ukraine”, Ekonomika Ukrayiny, vol. 3, рр. 4-11.
4. Karpins’kyy, B. A. and Bozhko, S. M. (2005), Stalyy rozvytok ekonomiky: uzahal’nena model’ : monohrafiya [Sustainable development of economy: generalized model: monograph], Lohos, L’viv, Ukraine.
5. Ponomarenko, V. S. Kyzym, M. O. and Trydid, O. M. (2003), Stratehiya rozvytku pidpryyemstva v umovakh kryzy : monohrafiya [Strategy of enterprise development in the conditions of crisis: monograph], INZHEK, Kharkiv, Ukraine.
6. Pakulin S. L. (2014) “Increase of stability and maintenance of effective use of social and economic potential of administrative-territorial formation”, Nastoiaschy yzsledvanyia y razvytye – 2014 : materyaly za 10 Mezhdunarodna nauchna praktychna konferentsyia [Current research and development - 2014: materials for the 10th International Scientific and Practical Conference], Byal GRAD-BG, Bulgaria, Sofia, January 17-25, vol. 7, рр. 28-30.
7. Pakulin, S. L. and Topchiy, O. O. (2012), “Substantiation and choice of a model that provides sustainable and dynamic socio-economic development of Ukraine”, Ekonomichnyy prostir. vol. 57, pp 170-174.
8. Rayevnyeva, O. V. (2007), “Mechanisms of enterprise development management in the conditions of transformational economy”, Abstract of Ph.D. dissertation, Economy, Kharkiv, Ukraine.

№ 1 2020

Дата публікації: 2020-01-30

Кількість переглядів: 2137

Відомості про авторів

О. І. Юдіна

к. е. н., доцент, завідувач кафедрою готельно-ресторанного бізнесу, ВНПЗ «Дніпровський гуманітарний університет»

O. Judina

PhD in Economics, Associated Professor, Head of the Department of Hotel and Restaurant Business, Higher Educational Institution "Dnipro Humanities University"

Як цитувати статтю

Юдіна О. І. Обґрунтування механізму реалізації стратегії управління сталим економічним розвитком підприємства готельно-ресторанної сфери. Ефективна економіка. 2020. № 1. – URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8251 (дата звернення: 19.10.2021). DOI: 10.32702/2307-2105-2020.1.97

Judina, O. (2020), “Substantiation of the mechanism of implementation of the sustainable economic development management strategy of the hotel and catering industry enterprise”, Efektyvna ekonomika, [Online], vol. 1, available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8251 (Accessed 19 Oct 2021). DOI: 10.32702/2307-2105-2020.1.97

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.