EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

ОСОБЛИВОСТІ МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ СТАЛИМ ЕКОНОМІЧНИМ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА НА ОСНОВІ МОНІТОРИНГУ ВИТРАТ
О. І. Юдіна

DOI: 10.32702/2307-2105-2020.5.111

УДК: 338.46:658.64

О. І. Юдіна

ОСОБЛИВОСТІ МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ СТАЛИМ ЕКОНОМІЧНИМ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА НА ОСНОВІ МОНІТОРИНГУ ВИТРАТ

Анотація

Статтю присвячено проблематиці побудови моделі управління сталим розвитком підприємства готельно-ресторанної сфери, одним з головних завдань якої є забезпечення його сталого розвитку шляхом формування відповідної стратегії та її реалізації. Метою статті є обґрунтування моделі управління сталим розвитком підприємства готельно-ресторанного господарства на основі особливостей впливу окремих стратегічних напрямів на економічні показники його діяльності. У роботі сформовано стратегічні напрямки, які спрямовані на виконання цільових завдань, що забезпечують використання запропонованих форм і методів здійснення розробленої стратегії управління, і до яких відносяться: стратегії резервного розвитку ресурсних потенціалів, зниження витрат та підвищення ефективності діяльності, стратегії економічного зростання та економічної стійкості; стратегії інвестиційного та інноваційного розвитку, стратегії прогресивного розвитку суб’єкта господарювання. Доведено, що планування обсягу і структури інвестицій на інноваційну діяльність та модернізацію у межах цільових спрямувань визначених стратегій забезпечують виконання завдань стратегії сталого розвитку підприємства.

Ключові слова: модель управління; стратегія сталого розвитку; підприємство; готельно-ресторанне господарство; економічне зростання.

Література

1. Аніскін Ю. П. Управління корпоративними змінами по критерію стійкості : [ монографія ] / Ю. П. Аніскін. – М. : Омега-Л, 2009. – 404 с.
2. Бичков О. О. Забезпечення стійкого розвитку підприємств в умовах нестабільного середовища : автореф. на здобуття наук. ступеня д-ра екон. наук : спец. 08.00.04 / Бичков О. О. – К., 2012. – 20 с.
3. Василенко А. В. Менеджмент устойчивого развития предприятий : монография / А. В. Василенко. – К. : Центр учебной лит-ры, 2005. – 648 с.
4. Василенко В. А. Организационно-циклическая и структурно-функциональная модели развития организации / В. А. Василенко // Культура народов Причерноморья. – 2004. – № 88. – С. 100–107.
5. Жаворонкова Г. В. Стратегічне управління авіатранспортними підприємствами: монографія / Г. В. Жаворонкова, І. П. Садловська; за ред. Г.В. Жаворонкової. – К. : Кондор-Видавництво, 2012. – 676 с.
6. Іванов В. Л. Управління економічною стійкістю промислових підприємств / В. Л. Іванов ; Східноукраїнський ун-т ім. В. Даля. – Луганськ, 2005. – 266 с.
7. Ігнатьєва І. А. Методологічні основи стратегічного управління підприємством : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня д-ра економічних наук / Ігнатьєва І. А. – К., 2006. – 45 с.
8. Касьянова Н. В. Управління розвитком підприємства на основі кумулятивного підходу: концепція, моделі та методи : монографія / Н. В. Касьянова. – Донецьк : СПД Купріянов В. С., 2011. – 374 с.
9. Кожемякіна С. М. Продуктивність праці на макрорівні: визначення, аналіз та прогнозування : монографія / С. М. Кожемякіна. – К. : Інтерсервіс, 2012. – 374 с.
10. Кондрашов О. М. Промислова політика в Україні: теорія, методологія, практика управління : монографія / О. М. Кондрашов. – Донецьк : Юго-Восток Лтд, 2008. – 367 с.
11. Лігоненко Л. О. Фінансове забезпечення розвитку підприємств: монографія. За заг ред. Бланка І.О. – К.: КНТЕУ, 2011. – 344 с.
12. Мохонько Г. А. Оцінювання стратегічної стійкості підприємств видавничо-поліграфічної галузі в умовах нестабільного середовища [Електронний ресурс] / Г. А. Мохонько. – Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/index.php?op=1&z=24.
13. Пилипенко А. А. Стратегічна інтеграція підприємств: механізм управління та моделювання розвитку : монографія / А. А. Пилипенко. – Х. : ІНЖЕК, 2008. – 408 с.
14. Механізми стабілізації та розвитку. Колективна монографія під ред. Шубіна О. О. та Фролової Л. В. – Донецьк, вид-во «Ноулідж», 2013. – 513 с.

O. Judina

FEATURES OF THE MODEL OF SUSTAINABLE ECONOMIC DEVELOPMENT MANAGEMENT OF THE HOTEL AND CATERING INDUSTRY ENTERPRISE ON THE COST MONITORING BASIS

Summary

Under the conditions of uncertainty characteristic of the current state of Ukraine's economy, most hotel and catering enterprises operate in conditions of instability and increased risk. Therefore, one of the main tasks of managing enterprises in the service sector at the present stage is to ensure their sustainable development by forming an appropriate strategy and its implementation through a model of managing this process based on cost monitoring.
The purpose of the article is to substantiate the model of management of sustainable development of the hotel and catering industry on the basis of the peculiarities of the impact of certain strategic areas on the economic performance of its activities.
Sustainable development of the hotel and catering industry enterprise is realized through a sound general concept of the appropriate model of strategic management of this process, which provides economic growth, increasing the efficiency of production and administrative and marketing (production and commercial) activities based on reserve development of resource potentials, progressive enterprise development and modernization of the material and technical base due to its investment and innovation activity.
Based on this concept, strategic directions are formed, which ensure the implementation of target tasks, use of the proposed forms and methods of implementation of the developed management strategy, and include: strategies for reserve development of resource potentials, cost reduction, and increase in the efficiency of activities, strategies for economic growth and economic stability; investment and innovation development strategies, and progressive development strategies of the business entity. It is proved that the planning of the volume and structure of investments in innovation and modernization within the target areas of certain strategies ensure the implementation of the strategy of sustainable development of the enterprise.
The application of the proposed model allows to manage the sustainable economic development of the enterprise as a systematic process, which represents a set of certain types of strategies, has special structural connections, a logical sequence of actions, which are justified by economic-mathematical analytical apparatus.

Keywords: management model; sustainable development strategy; enterprise; hotel and catering industry; economic growth.

References

1. Aniskin, YU. P. (2009), Upravlinnya korporatyvnymy zminamy po kryteriyu stiykosti : monohrafiya [Upravlinnia korporatyvannymi zminami po kriteriyu stoichnosti: monograph], Omeha-L, Moscow, Russia.
2. Bychkov, O. O. (2012), “Ensuring sustainable development of enterprises in an unstable environment: author's ref. for science. degree of FD”, Abstract of Ph.D. dissertation, Economy, Kyiv, Ukraine.
3. Vasilenko, A. V. (2005), Menedzhment ustoychivogo razvitiya predpriyatiy : monografiya [Management of sustainable development of enterprises: monograph], Centr uchebnoj lit-ry Kyiv, Ukraine.
4. Vasilenko, V. A. (2004), “Organizational-cyclical and structural-functional models of the organization's development”, Kul'tura narodov Prichernomor'ya, vol. 88, pp. 100–107.
5. Zhavoronkova, H. V. and Sadlovs’ka, I. P. (2012), Stratehichne upravlinnya aviatransportnymy pidpryyemstvamy: monohrafiya [Strategic management of air transport enterprises: monograph], Kondor, Kyiv, Ukraine.
6. Ivanov, V. L. (2005), Upravlinnya ekonomichnoyu stiykistyu promyslovykh pidpryyemstv [Upravlinnia ekonomichnoi stoichistyu promyslovykh pidpryiemstv], Skhidnoukrayins’kyy un-t im. V. Dalya, Luhans’k, Ukraine.
7. Ihnat’yeva, I. A. (2006), Metodolohichni osnovy stratehichnoho upravlinnya pidpryyemstvom : avtoref. dys. na zdobuttya nauk. stupenya d-ra ekonomichnykh nauk [Methodological bases of strategic management of the enterprise: author's ref. dis. for science. degree of FD], Kyiv, Ukraine.
8. Kas’yanova, N. V. (2011), Upravlinnya rozvytkom pidpryyemstva na osnovi kumulyatyvnoho pidkhodu: kontseptsiya, modeli ta metody : monohrafiya [Upravlinnia rozvytkom pidpryiemstva na osnove kumulativnoho pidkhodu: kontseptsiia, modeli ta metody: monografiia], Donets’k, Ukraine.
9. Kozhemyakina, S. M. (2012), Produktyvnist’ pratsi na makrorivni: vyznachennya, analiz ta prohnozuvannya : monohrafiya [Productivity of work at the macro level: definition, analysis and forecasting: monograph], Interservis, Kyiv, Ukraine.
10. Kondrashov, O. M. (2008), Promyslova polityka v Ukrayini: teoriya, metodolohiya, praktyka upravlinnya : monohrafiya [Industrial policy in Ukraine: theory, methodology, management practice: monograph], Yuho-Vostok Ltd, Donets’k, Ukraine.
11. Lihonenko, L. O. (2011), Finansove zabezpechennya rozvytku pidpryyemstv: monohrafiya [Financial support of enterprise development: monograph], KNTEU, Kyiv, Ukraine.
12. Mokhon’ko, H. A. (2009), “Estimation of strategic stability of publishing and printing industry enterprises in an unstable environment”, available at: http://www.economy.nayka.com.ua/index.php?op=1&z=24 (Accessed 15 May 2020).
13. Pylypenko, A. A. (2008), Stratehichna intehratsiya pidpryyemstv: mekhanizm upravlinnya ta modelyuvannya rozvytku : monohrafiya [Strategic integration of enterprises: management mechanism and development modeling: monograph], INZHEK, Kharkiv, Ukraine.
14. Shubin, O. O. and Frolova, L. V. (2013), Mekhanizmy stabilizatsiyi ta rozvytku [Mechanisms of stabilization and development], Noulidzh, Donets’k, Ukraine.

№ 5 2020

Дата публікації: 2020-05-28

Кількість переглядів: 8738

Відомості про авторів

О. І. Юдіна

к. е. н., доцент, завідувач кафедрою готельно-ресторанного бізнесу, ВНПЗ «Дніпровський гуманітарний університет»

O. Judina

PhD in Economics, Associated Professor,Head of the Department of Hotel and Restaurant Business,Higher Educational Institution "Dnipro Humanities University"

ORCID:

0000-0003-3699-532

Як цитувати статтю

Юдіна О. І. Особливості моделі управління сталим економічним розвитком підприємства готельно-ресторанного господарства на основі моніторингу витрат. Ефективна економіка. 2020. № 5. – URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8257 (дата звернення: 09.09.2024). DOI: 10.32702/2307-2105-2020.5.111

Judina, O. (2020), “Features of the model of sustainable economic development management of the hotel and catering industry enterprise on the cost monitoring basis”, Efektyvna ekonomika, [Online], vol. 5, available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8257 (Accessed 09 Sep 2024). DOI: 10.32702/2307-2105-2020.5.111

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.