EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

ПРОГНОЗУВАННЯ СВІТОВИХ ТЕНДЕНЦІЙ РОЗВИТКУ РИНКУ ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ
О. В. Ульянченко, Д. В. Шиян, Ю. С. Герасименко

DOI: 10.32702/2307-2105-2020.10.9

УДК: 339.564.2

О. В. Ульянченко, Д. В. Шиян, Ю. С. Герасименко

ПРОГНОЗУВАННЯ СВІТОВИХ ТЕНДЕНЦІЙ РОЗВИТКУ РИНКУ ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ

Анотація

В статі підкреслюється, що останні десятиліття ринки органічної продукції є одними з найбільших сегментів споживчих товарів. Підкреслюється, що Україна експортує переважну частину органічної продукції на світові ринки. Метою роботи є прогнозування розвитку органічного ринку в окремих країнах світу, які є найбільш важливі для вітчизняних експортерів органічної продукції. Аналіз тенденцій розвитку та прогнозування органічного ринку було проведено на прикладі Данії, Німеччини, Франції, Нідерландів, США та Швейцарії за період 2000-2019 років і на перспективу до 2022 року. Результати прогнозування рівня споживання органічної продукції в розрахунку на одного мешканця дає підстави стверджувати про перспективи зростання ринку органічної продукції по обраним країнам у 1,25-1,31 рази. Робиться висновок, що проведене дослідження дозволило спрогнозувати можливі тенденції розвитку ринку органічної продукції найбільш важливих для України з точки зору експорту країн.

Ключові слова: органічна продукція; прогнозування; авторегресійна змінна середня; кластерний аналіз; експорт продукції; тенденції ринку.

Література

1. Білоусов Є. Ю. Принципи, напрями та механізми державної підтримки розвитку органічного землеробства в Україні. Молодий вчений. 2015. № 6. С. 74-77.
2. Вдовиченко А. В. Перспективні напрями державної підтримки органічного сільського господарства в Україні. Агросвіт. 2016. № 17. С. 44-49.
3. Мартинюк М. П. Державне регулювання органічного виробництва: стан та перспективи розвитку: матеріали доповідей учасників V Міжнародної науково-практичної конференції «Органічне виробництво і продовольча безпека». Житомир: ЖНАЕУ. 2017. С. 5-10.
4. Маслак О. М. Міжнародний досвід державної підтримки виробництва органічної продукції. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Економіка і менеджмент. 2014. №. 8. С. 72-76.
5. Stanhill G. The comparative productivity of organic agriculture, Agriculture, Ecosystems & Environment. 1990. Vol. 30, Issues 1-2, P. 1-26, https://doi.org/10.1016/0167-8809(90)90179-H.
6. Badgley Catherine, Perfecto Ivette, Cassman Kenneth Responder, Hendrix Jim. Can organic agriculture feed the world? 2007. Agronomy & Horticulture Faculty Publications. URL: https://digitalcommons.unl.edu/agronomyfacpub/110 (дата звернення 10.10.2020 р.)
7. Connor David. Short communication Organic agriculture cannot feed the world. Field Crops Research. 2008. 106. doi: 10.1016/j.fcr.2007.11.010.
8. Bazaluk O., Yatsenko O., Zakharchuk O., Ovcharenko A., Khrystenko, O., Nitsenko V. Dynamic Development of the Global Organic Food Market and Opportunities for Ukraine. Sustainability. 2020. 12 (17), 6963. https://doi.org/10.3390/su12176963.
9. Fedchyshyn Dmytro. Theoretical bases of formation and development of agricultural organic production in ukraine in modern economic conditions. Economics of Agriculture. 2020. Vol. 67, No. 3, P. 939-953, sep. doi: https://doi.org/10.5937/ekoPolj2003939F.
10. Raynolds L.T. The Organic Agro-Export Boom in the Dominican Republic: Maintaining Tradition or Fostering Transformation? Latin American Research Review. 2008. 43(1). P. 161-184. doi:10.1353/lar.2008.0001.
11. Avercheva N., Boiko V., Boiko L. Competitive growth of layer poultry farming in Ukraine in the context of European integration. Economic Annals-XXI. 2017. 167(9-10), P.37-42, DOI: https://doi.org/10.21003/ea.V167-08.
12. Karpenko V., Burliai O., Burliai A., Mostovyak M. Ukrainian gardening market trends under globalization. Economic Annals-XXI. 2016. 161(9-10). P.51-55.
13. Боровиков В.П., Ивченко Г.И. Прогнозирование в системе STATISTICA в среде Windows. Основы теории и интенсивная практика на компьютере. Москва: Финансы и статистика, 2000. 384 c.
14. Data on organic agriculture world-wide. URL: https://statistics.fibl.org/ world.html (дата звернення 10.10.2020 р.).
15. Боровиков В.П. Боровиков И.П. STATISTICA. Статистический анализ и обработка данных в среде Windows. Москва: Филинъ, 1997. 608 с.

A. Ulyanchenko, D. Shyian, Yu. Нerasymenko

PROGNOSIS OF WORLD TRENDS OF ORGANIC PRODUCTS MARKET DEVELOPMENT

Summary

The article emphasizes that organic market has been one of the largest segments of consumer products in recent decades. These trends are primarily characteristic of the most developed countries in the world. It is stressed that Ukraine exports most of its organic products to world markets. The aim of the paper is to forecast the development of the organic market in individual countries of the world, which are the most important for domestic exporters of organic products. Analysis of trends in the development and forecasting of the organic market was carried out in Denmark, Germany, France, the Netherlands, the USA and Switzerland for the period 2000-2019 and for the future until 2022. Significant growth rates of organic consumption were in all countries during this period. The highest growth rates were in Switzerland (338 euros/person) and Denmark (344 euros/person). Prognosis was performed according to the autoregressive integrated moving average (ARIMA) model. The results of forecasting the level of consumption of organic products per capita gives grounds to assert about the prospects for the growth of the market for organic products in the selected countries by 1.25-1.31 times. The level of consumption per capita can reach 435 euros/person in Denmark, 185 euros/person in Germany, 219 euros/person in France, 88 euros/person in the Netherlands, 442 euros/person in Switzerland, 175 euros/person in the United States in 2022. The assessment of the dynamics of changes in the absolute volumes of the market during 2000-2019 made it possible to establish that the fastest growth rate was in France -11.3 times, and the lowest in the Netherlands - 3.73 times. The assessment of the possible growth rate of organic markets suggests that the highest growth rates should be in the Netherlands (1.36 times) and Germany (1.29 times), and the lowest in Denmark, Switzerland and the United States (1.25 times). In absolute terms, the market for organic products should increase in Denmark from 1978 million euros in 2019 to 2469 million euros in 2022, in Germany - from 11970 to 15421 million euros, in France from 11295 to 14196 million euros, in the Netherlands from 1,211 to 1,647 million euros, in Switzerland from 2,911 to 3,643 million euros, in the United States from 44,720 to 55,853 million euros. It is concluded that the study allowed to predict possible trends in the market of organic products in Ukraine, which are the most important in terms of exports.

Keywords: organic products; prognosis; autoregressive integrated moving average model; cluster analysis; product exports; market trends.

References

1.Bilousov, E. U. (2015) ), “Principles, directions and mechanisms of organic farming development state support in Ukraine”, Molodij vchenij, vol. 6, pp. 74-77.
2. Vdovichenko, A. V. (2016), “Perspective directions of organic agriculture state support in Ukraine”, AGROSVIT, vol. 17, pp. 44-49.
3. Martinyuk, M. P. (2017), “Organic production state regulation: the status and development prospects”, Materiali dopovidej uchasnikiv V Mizhnarodnoyi naukovo-praktichnoyi konferenciyi "Organichne virobnictvo i prodovolcha bezpeka" [Proceedings of the participants of the V International Scientific and Practical Conference "Organic Production and Food Security"], ZhNAEU, Zhytomyr, Ukraine, pp. 5-10.
4. Maslak, O. M. (2014), “International experience of the organic production state support”, Visnik Sumskogo nacionalnogo agrarnogo universitetu. Seriya: Ekonomika i menedzhment, vol. 8, pp. 72-76.
5. Stanhill G. (1990), “The comparative productivity of organic agricultur”e, Agriculture, Ecosystems & Environment, vol. 30.1-2, pp. 1-26, https://doi.org/10.1016/0167-8809(90)90179-H.
6. Badgley, C. Perfecto, I. Cassman, K. R. and Hendrix, J. (2007), “Can organic agriculture feed the world?”, Agronomy & Horticulture Faculty Publication, vol. 110, available at: https://digitalcommons.unl.edu/agronomyfacpub/110 (Accessed 10 October 2020).
7. Connor, D, (2008), “Short communication Organic agriculture cannot feed the world”, Field Crops Research, vol. 106. doi: 10.1016/j.fcr.2007.11.010.
8. Bazaluk, O. Yatsenko, O. Zakharchuk, O. Ovcharenko, A. Khrystenko, O. and Nitsenko, V. (2020), “Dynamic Development of the Global Organic Food Market and Opportunities for Ukraine”, Sustainability, vol. 12 (17), 6963, https://doi.org/10.3390/su12176963.
9. Fedchyshyn, D. (2020), “Theoretical bases of formation and development of agricultural organic production in ukraine in modern economic conditions”, Economics of Agriculture, vol. 67, no. 3, pp. 939-953. doi: https://doi.org/10.5937/ekoPolj2003939F.
10. Raynolds, L. T. (2008), “The Organic Agro-Export Boom in the Dominican Republic: Maintaining Tradition or Fostering Transformation?”,Latin American Research Review, vol. 43(1), pp. 161-184. doi:10.1353/lar.2008.0001.
11. Avercheva, N., Boiko, V. and Boiko, L. (2017), “Competitive growth of layer poultry farming in Ukraine in the context of European integration”, Economic Annals-XXI, vol. 167(9-10), pp.37-42. DOI: https://doi.org/10.21003/ea.V167-08.
12. Karpenko, V., Burliai, O., Burliai, A. and Mostovyak, M. (2016), “Ukrainian gardening market trends under globalization”, Economic Annals-XXI, vol.161(9-10), pp.51-55.
13. Borovykov, V. P. and Yvchenko, Gh. Y. (2000), Proghnozyrovanye v systeme STASTISTICA v srede Windows. Fundamentals of theory and intensive computer practice [Forecasting in the STАSTISTICA system in the Windows environment. Fundamentals of theory and intensive computer practice ], Finances and statistics, Moscow, Russia.
14. FiBL Statistics (2021), “Data on organic agriculture world-wide”, available at: https://statistics.fibl.org/world.html (Accessed 10 October 2020).
15. Borovykov, V. P. and Borovykov, Y. P. (1997). STATISTICA. Statistical analysis and data processing in the environment Windows [Statistical analysis and data processing in the Windows environment], Fylyn, Moscow, Russia.

№ 10 2020

Дата публікації: 2020-11-27

Кількість переглядів: 5482

Відомості про авторів

О. В. Ульянченко

д. е. н., професор, член-кореспондент НААН України, академік Академії економічних наук України, Ректор, Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва

A. Ulyanchenko

Doctor of Economic Sciences, Professor, Corresponding Member of NAAS of Ukraine,Academician of the Academy of Economic Sciences of Ukraine, Rector, Kharkiv National Agrarian University named after V.V. Dokuchaiev

ORCID:

0000-0002-5085-0869


Д. В. Шиян

д. е. н, професор кафедри економіки підприємства та організації бізнесу,Харківський національний економічний університет ім. Семена Кузнеця

D. Shyian

Doctor of Economic Sciences, Professor of the Department of Business Economics and Business Organization, Kharkiv National University of Economics named after Semyon Kuznets

ORCID:

0000-0002-0815-267X


Ю. С. Герасименко

к. е. н., доцент кафедри статистики і економічного аналізу,Харківський національний аграрний університет імені В. В. Докучаєва

Yu. Нerasymenko

PhD in Economics, Associate Professor of the Department of Statistics and Economic Analysis, Kharkiv National Agrarian University named after V.V. Dokuchaeva

ORCID:

0000-0002-8888-7472

Як цитувати статтю

Ульянченко О. В., Шиян Д. В., Ю. С. Герасименко Прогнозування світових тенденцій розвитку ринку органічної продукції. Ефективна економіка. 2020. № 10. – URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8280 (дата звернення: 25.04.2024). DOI: 10.32702/2307-2105-2020.10.9

Ulyanchenko, A., Shyian, D. and Нerasymenko, Yu. (2020), “Prognosis of world trends of organic products market development”, Efektyvna ekonomika, [Online], vol. 10, available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8280 (Accessed 25 Apr 2024). DOI: 10.32702/2307-2105-2020.10.9

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.