EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

СТАН ТА ОСНОВНІ ТРЕНДИ РОЗВИТКУ ХЛІБОПЕКАРСЬКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ
І. В. Новойтенко, В. В. Малиновський

DOI: 10.32702/2307-2105-2020.11.52

УДК: 338.1

І. В. Новойтенко, В. В. Малиновський

СТАН ТА ОСНОВНІ ТРЕНДИ РОЗВИТКУ ХЛІБОПЕКАРСЬКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

Анотація

У статті проаналізовано обсяги виробництва і реалізації хліба та хлібобулочної продукції, обсяги споживання та попит на неї, фактори ціноутворення, основних гравців хлібного ринку та конкурентні переваги, кадрове забезпечення та організацію оплати праці.
На основні проведеного аналізу розвиток хлібопечення визначено через формування вертикально-інтегрованих об’єднань; оздоровлення асортименту з урахуванням порад нутріціологів та інтересів споживачів; освоєння нових ринків збуту продукції тривалого зберігання; забезпечення виробництва високоякісних заморожених напівфабрикатів для потреб внутрішнього і зовнішнього ринку; зміна формату співпраці з торговельними мережами і повернення їх до початкової спеціалізації – посередництва між виробником та споживачем з використанням випічки заморожених напівфабрикатів та відмовою від повного циклу виробництва хліба у мережі.

Ключові слова: хліб та хлібобулочні вироби; хлібний ринок; хлібопечення; розвиток хлібопекарської промисловості.

Література

1. Економічна статистика. Обсяги реалізованої продукції за видами діяльності у 2019 р. URL: http://www.ukrstat.gov.ua (дата звернення 13.09.2020 р.)
2. Економічна статистика. Ціни. Індекси цін виробників промислової продукції у 2013-2019 роках. URL: http://www.ukrstat.gov.ua (дата звернення 13.09.2020 р.)
3. 8 трендів, які визначають майбутнє хлібного ринку URL: https://mind.ua/publications/20208077-8-trendiv-yaki-viznachayut-majbutne-hlibnogo-rinku (дата звернення 13.09.2020 р.)
4. Експортна стратегія України: дорожня карта стратегічного розвитку торгівлі України на 2017-2021 роки. URL: http://economika.kr-admin.gov.ua/files/exs_ua.pdf (дата звернення 13.09.2020 р.)
5. Галузева угода між об’єднанням підприємств хлібопекарської промисловості “Укрхлібпром” та профспілкою працівників агропромислового комплексу України на 2020-2022 роки. URL: http://ukrhlibprom.org.ua/ua/galuzeva-ugoda-2020-2022-ukrhlibprom.html (дата звернення 18.09.2020 р.)
6. Про державний бюджет на 2020 рік: Закон України №294 від 14.11.2019 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/294-20#Text (дата звернення 18.09.2020 р.)
7. Офіційний сайт компанії Куліничи: загальні відомості про компанію. URL: http://www.kulinichi.com/ua/pro-kompaniyu/ (дата звернення 23.08.2020 р.)
8. Офіційний сайт компанії Київхліб: про компанію. URL: https://kyivkhlib.ua/about/ (дата звернення 23.08.2020 р.)
9. Офіційний сайт компанії “Хлібні інвестиції”: наша продукція. URL: https://hlibinvest.com.ua/produkciya/ (дата звернення 23.08.2020 р.)
10. Про компанію ПрАТ “Концерн Хлібпром”. URL: https://hlibprom.com.ua (дата звернення 23.08.2020 р.)
11. Про компанію HDGroup: Agrifood & Service Company. URL: https://hd-group.ua/#second-section (дата звернення 23.08.2020 р.)
12. Про торгову марку “Формула смаку”. URL: http://www.formula-smaku.com/pro-torhovu-marku (дата звернення 23.08.2020 р.)
13. Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення: Постанова Кабінету Міністрів України від 11.10.2016 р. №780 у редакції від 25.08.2018 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/780-2016-п#Text (дата звернення 30.08.2020 р.)
14. Демографічна та соціальна статистика. Споживання продуктів харчування в домогосподарствах у 2019 р. URL: http://www.ukrstat.gov.ua (дата звернення 13.09.2020 р.)
15. Склад споживчого кошика в Україні. URL: https://maanimo.com/ua/indexes/142767-sklad-spozhivchogo-koshika-v-ukrayini (дата звернення 30.08.2020 р.)
16. Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну значущість, товари протиепідемічного призначення: Постанова Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 № 341. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/341-2020-п#Text (дата звернення 13.09.2020 р.)
17. Аналитика: что входит в цену хлеба. URL: https://latifundist.com/analytics/9-chto-vhodit-v-tsenu-hleba (дата звернення 15.09.2020 р.)
18. В Україні прийнятий новий національний стандарт на борошно житнє.URL: http://csm.kiev.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=4238%3A2018-09-18-07-41-11&catid=122%3A2015-09-15-07-01-23&lang=uk (дата звернення 15.09.2020 р.)
19. Бліц-інтерв’ю Agronews з головою Ради Об’єднання «Укрхлібпром». URL: http://ukrhlibprom.org.ua/ua/publikaciii/27-listopada-2018-r.html (дата звернення 30.08.2020 р.)
20. Під Києвом відкрили завод з виробництва замороженого хліба. URL: https://agravery.com/uk/posts/show/pid-kievom-vidkrili-zavod-z-virobnictva-zamorozenogo-hliba (дата звернення 30.08.2020 р.).

I. Novoitenko, V. Malinovskiy

STATE AND MAIN TRENDS OF THE DEVELOPMENT OF THE BREAD BAKERY INDUSTRY IN UKRAINE

Summary

The volume of production, sales, consumption of bread and bakery products, pricing factors, major players and competitive advantages of bread market, staffing were analysed in the article.
It was established that bread production has traditionally located close to the consumer, but due to the innovative technologies development and the frozen semi-finished products appearance at the bread market, the dependence on baking territorial distribution has already decreased.
Bread and bakery products have produced by national companies in Ukraine. Multinational companies are absent at the bread market, but their products are present at retail chains in the form of frozen semi-finished products, that have imported cause of lack of quality analogues from domestic producers.
The specific characteristic of bakery enterprises is the dependence on the flour supply, as its part in the finished product is more than 50%. The part of raw materials in the cost structure of the bakery product is about 43%.
The organization of the technological process of bakery products, namely the method of dough preparation, has affected the preservation of freshness. This is a competitive advantage of those producers who slow down the hardening of bread by increasing the duration of dough fermentation, using liquid yeast and infusions.
Attention is needed to the direction of product packaging, delivery to stores of sliced bread in the package. According to all surveys, unpackaged bread is perceived as fresher, lively, although international standard of product safety HACCP, hygiene and shelf life system are included the requirements for bread packaging,
The development of baking is determined through the formation of vertically integrated holding; improving the healthy range of bread taking into account the advice of nutritionists and consumer interests; development of new markets for long-term storage products; ensuring the production of high-quality frozen semi-finished products for domestic and foreign markets; changing the model of cooperation with retail chains and returning them to the initial specialization - mediation between producer and consumer through usage of frozen semi-finished baking products and the rejection of the full cycle of bread production in the supermarket; USA, China, and Canada are the markets with untapped potential for Ukrainian long-term storage bakery products.

Keywords: ead and bakery products; bread market; baking; development of the baking industry.

References

1. State statistic service of Ukraine (2020), “Volume of industrial products sold, by types of activity (2001-2019)”, [Online], available at: http://www.ukrstat.gov.ua (Accessed 13 September 2020).
2. State statistic service of Ukraine (2020), “Industrial producer price indices by basic type of economic activity in 2013-2019”, [Online], available at: http://www.ukrstat.gov.ua (Accessed 13 September 2020).
3. Independent journalists Business Portal (2020), “8 trends that determine the future of the bread market”, [Online], available at: https://mind.ua/publications/20208077-8-trendiv-yaki-viznachayut-majbutne-hlibnogo-rinku (Accessed 13 September 2020).
4. Ministry for Development of Economy, Trade and Agriculture of Ukraine (2020), “Export strategy of Ukraine: road map of strategic development of trade of Ukraine on 2017-2021”, [Online], available at: http://economika.kr-admin.gov.ua/files/exs_ua.pdf (Accessed 13 September 2020).
5. The official website of Ukrainian Bread Industrial Enterprises Association (2020), “Sectoral agreement between the association of bakery enterprises "Ukrkhlibprom" and the trade union of workers of the agro-industrial complex of Ukraine for 2020-2022”, [Online], available at: http://ukrhlibprom.org.ua/ua/galuzeva-ugoda-2020-2022-ukrhlibprom.html (Accessed 18 September 2020).
6. The Verkhovna Rada of Ukraine (2020), The Law of Ukraine “About the state budget for 2020”, available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/294-20#Text (Accessed 18 September 2020).
7. The official website of “Kulinichi company” (2020), “General information about the company”, [Online], available at: http://www.kulinichi.com/en/pro-kompaniyu/ (Accessed 23 September 2020).
8. The official website of “Kyivkhlib” (2020), “About us”, [Online], available at: https://kyivkhlib.ua/en/about/ (Accessed 23 September 2020).
9. The official website of “Khlibni Investytsii Holding LLC” (2020), “About us”, [Online], available at: https://hlibinvest.com.ua/en/about-us/ (Accessed 23 September 2020).
10. The official website of “Concern Khlibprom” (2020), “About us”, [Online], available at: https://hlibprom.com.ua/en/static/about/ (Accessed 23 September 2020).
11. The official website of “Agri-Food & Service Company HD-Group” (2020), “About”, [Online], available at: https://hd-group.ua/en/#second-section (Accessed 23 September 2020).
12. The official website of “Formula Smaku” (2020), “About trademark”, [Online], available at: http://www.formula-smaku.com/#formula-smaku (Accessed 23 September 2020).
13. Cabinet of Ministers of Ukraine (2020), “Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine “About the statement of sets of foodstuff, sets of nonfoods and sets of services for the basic social and demographic groups of the population”, available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/780-2016-п#Text (Accessed 30 August 2020).
14. State statistic service of Ukraine (2020), “Food Consumption in households (1999-2019)”, available at: http://www.ukrstat.gov.ua (Accessed 13 September 2020).
15. Website about Financial Information Maanimo (2020), “The composition of the consumer basket in Ukraine”, [Online], available at: https://maanimo.com/ua/indexes/142767-sklad-spozhivchogo-koshika-v-ukrayini (Accessed 30 August 2020).
16. Cabinet of Ministers of Ukraine (2020), “Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine “On measures to stabilize the prices of essential goods, anti-epidemic goods”, available at: URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/341-2020-п#Text (Accessed 13 September 2020).
17. The major agribusiness website Latifundist.Com (2020), “ANALYTICS: What is included in the price of bread?”, [Online], available at: https://latifundist.com/analytics/9-chto-vhodit-v-tsenu-hleba (Accessed 15 September 2020).
18. The official website of State Enerprise “UKRMETRTESTSTANDART” (2020), “Ukraine has adopted a new national standard for rye flour”, [Online], available at: http://csm.kiev.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=4238%3A2018-09-18-07-41-11&catid=122%3A2015-09-15-07-01-23&lang=uk (Accessed 15 September 2020).
19. The official website of Ukrainian Bread Industrial Enterprises Association (2020), “Blitz interview by Agronews with the Chairman of the Board of Ukrhlibprom Oleksandr Vasylchenko”, [Online], available at: http://ukrhlibprom.org.ua/ua/publikaciii/27-listopada-2018-r.html (Accessed 30 August 2020).
20. The website of Agricultural news agency Agrvery (2020), “A plant for the production of frozen bread was opened near Kyiv”, [Online], available at: https://agravery.com/uk/posts/show/pid-kievom-vidkrili-zavod-z-virobnictva-zamorozenogo-hliba (Accessed 30 August 2020).

№ 11 2020

Дата публікації: 2020-11-27

Кількість переглядів: 9411

Відомості про авторів

І. В. Новойтенко

к. е. н., доцент, заступник директора ННІ економіки и управління,Національний університет харчових технологій

I. Novoitenko

PhD in Economics, Associate Professor, Deputy Director of Educational and Research Institute of Economics and Management, National University of Food Technology

ORCID:

0000-0002-6111-7486


В. В. Малиновський

старший викладач кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів, Національний університет харчових технологій

V. Malinovskiy

Senior Lecturer of the Department of Bakery and Confectionary Goods Technology, National University of Food Technology

ORCID:

0000-0002-5021-2998

Як цитувати статтю

Новойтенко І. В., Малиновський В. В. Стан та основні тренди розвитку хлібопекарської промисловості України. Ефективна економіка. 2020. № 11. – URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8314 (дата звернення: 25.04.2024). DOI: 10.32702/2307-2105-2020.11.52

Novoitenko, I. and Malinovskiy, V. (2020), “State and main trends of the development of the bread bakery industry in Ukraine”, Efektyvna ekonomika, [Online], vol. 11, available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8314 (Accessed 25 Apr 2024). DOI: 10.32702/2307-2105-2020.11.52

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.