EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

ОКРЕМІ АСПЕКТИ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ ВИРОБНИЦТВА ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ В СВІТОВІЙ ПРАКТИЦІ
Ю. С. Герасименко, Р. М. Остапенко

DOI: 10.32702/2307-2105-2021.2.106

УДК: 332.365

Ю. С. Герасименко, Р. М. Остапенко

ОКРЕМІ АСПЕКТИ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ ВИРОБНИЦТВА ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ В СВІТОВІЙ ПРАКТИЦІ

Анотація

В статті аналізуються проблеми державної підтримки виробників органічної продукції в різних країнах світу. Підкреслюється, що виробництво органічної продукції має як економічну доцільність, так екологічну та соціальну складову. Метою роботи є дослідження практичних проблем відносно та державної підтримки виробництва органічної продукції у країнах світу. Підкреслюється, що у Європейському Союзі існують загальні програми підтримки на різних рівнях.
Пропонується деталізувати політику підтримки виробників, які вирішили перейти до виробництва органічної продукції та вже сертифікованих виробників продукції. Запропоновано також провести поділ екологічно орієнованої продукції на два види: зелена продукція, яка вироблена без застосування хімічних речовин та органічна продукція. Повинен бути створений механізм державної підтримки який включає в себе: нормативну складову, прозорі адміністративні засоби регулювання ринку, економічну складову, соціальну складову, екологічну складову.

Ключові слова: державна підтримка; виробництво органічної продукції; зелена економіка; дотації; субсидії; економічний механізм.

Література

1. Новак Н.П. Світовий досвід державної підтримки виробництва органічної продукції. Ефективна економіка. 2016. № 6. URL: http://nbuv.gov.ua/ UJRN/efek_2016_6_26 (дата звернення 10.10.2020 р.)
2. Les chiffres clés. URL: https://www.agencebio.org/vos-outils/les-chiffres-cles/ (дата звернення 10.10.2020 р.).
3. Aleksejeva, Lasma; Pelse, Modrite. Procurement of organic food by latvian schools. Proceedings of the 2019 International Conference “Economic Science for Rural Development”. No. 50. Jelgava, LLU ESAF, 9-10 May 2019, pp. 305-311. DOI: 10.22616/ESRD.2019.038.
4. de Backer, E., Aertsens, J., Vergucht, S. and Steurbaut, W. “Assessing the ecological soundness of organic and conventional agriculture by means of life cycle assessment (LCA): A case study of leek production”, British Food Journal. 2009. Vol. 111 No. 10. P. 1028-1061. https://doi.org/10.1108/00070700910992916.
5. Mikkelsen, B. E., & Sylvest, J. Organic Foods on the Public Plate: Technical Challenge or Organizational Change? Journal of Foodservice Business Research. 2012. 15(1). P. 64-83. https://doi.org/10.1080/15378020.2011.650541.
6. Błocisz, Justyna and Agnieszka, Baer-Nawrocka. (2018). Efficiency of Polish organic and conventional farms. Studies in Agricultural Economics. 120. issue 1. number 273118. URL: https://EconPapers.repec.org/RePEc:ags:stagec:273118 (дата звернення 10.10.2020 р.).
7. Ihnatenko, M., & Novak, N. Development of regional programs for the development of agrarian enterprises with organic production on the basis of the european and international experience. Baltic Journal of Economic Studies. 2018. Vol. 4. No.4. P. 126-133. https://doi.org/10.30525/2256-0742/2018-4-4-126-133.
8. Soetriono Soetriono, Djoko Soejono, Evita Soliha Hani, Anik Suwandari, Bagus Shandy Narmaditya. Challenges and Opportunities for Agribusiness Development:Lesson from Indonesia. Journal of Asian Finance, Economics and Business. 2020. Vol. 7. No. 9. P. 791-800.
9. Sajadian, M., Khoshbakht, K., Liaghati, H., & Veisi, H. Developing and quantifying indicators of organic farming using analytic hierarchy process. Ecological Indicators. 2017. Vol. 83. P. 103-111. https://doi.org/10.1016/j.ecolind.2017.07.047.
10. Kramol, P., Thong-ngam, K., Gypmantasiri, P. and Davies, W.P. Challenges in developing pesticide-free and organic vegetable markets and farming systems for smallholder farmers in north thailand. Acta Hortic. 2006. No. 699, P. 243-252. DOI: 10.17660/ActaHortic.2006.699.28 (https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2006.699.28).
11. Valencia, V., Wittman, H. & Blesh, J. Structuring Markets for Resilient Farming Systems. Agronomy for Sustainable Development. 2019. Vol. 39. Article number: 25. https://doi.org/10.1007/s13593-019-0572-4.
12. Scott, S., Si, Z., Schumilas, T., Chen, A., Contradictions in state- and civil society-driven developments in China’s ecological agriculture sector. Food Policy. Vol. 45, April 2014, P. 158-166. ISSN 0306-9192, http://dx.doi.org/10.1016/j.foodpol.2013.08.002.
13. Wang, Erpeng & Gao, Zhifeng & Heng, Yan & Shi, Lijia, "Chinese consumers’ preferences for food quality test/measurement indicators and cues of milk powder: A case of Zhengzhou, China," Food Policy, Elsevier. 2019. Vol. 89(C). DOI: 10.1016/j.foodpol.2019.101791.
14. Polonsky, Michael, Bhaskaran, Suku, Cary, John and Fernandez, Shadwell Environmentally sustainable food production and marketing: opportunity or hype? British food journal. 2006. Vol. 108. No. 8. P. 677-690, doi: 10.1108/00070700610682355.
15. Amodio, M.L.; Chaudhry, M.M.A.; Colelli, G. Spectral and Hyperspectral Technologies as an Additional Tool to Increase Information on Quality and Origin of Horticultural Crops. Agronomy. 2020. 10 (1): 7. https://doi.org/10.3390/agronomy10010007.
16. Marenichenko, V. Mechanisms of state regulation of small and medium businesses. Baltic Journal of Economic Studies. 2016. Vol. 2. No 5. P. 41-47. https://doi.org/10.30525/2256-0742/2016-2-5-41-47.
17. Bazaluk, O.; Yatsenko, O.; Zakharchuk, O.; Ovcharenko, A.; Khrystenko, O.; Nitsenko, V. Dynamic Development of the Global Organic Food Market and Opportunities for Ukraine. Sustainability. 2020. 12 (17), 6963. https://doi.org/10.3390/su12176963.
18. Marmul, L., & Krukovskaya, E. Certification of agrarian enterprises-producers of organic products in order to enter european markets. Baltic Journal of Economic Studies. 2018. Vol. 4. No. 4. P. 209-216. https://doi.org/10.30525/2256-0742/2018-4-4-209-216.
19. Експорт української органічної продукції (2019). URL: https://organicinfo.ua/infographics/ohliad-orhanichnoho-rynku-ukrainy-2019/ (дата звернення 10.10.2020 р.).

Y. Нerasymenko, R. Ostapenko

SPECIFIC ASPECTS OF STATE SUPPORT FOR THE PRODUCTION OF ORGANIC PRODUCTS IN WORLD PRACTICE

Summary

The article analyzes the problems of state support for producers of organic products in different countries. It is highlighted that the production of organic products has both economic feasibility and environmental and social component.
The aim of the paper is to research on practical problems in relation to state support for the production of organic products in the various world countries. It is emphasized that the European Union has general support programs of different levels. At the same time, each country has its own specific features in the organizational structure of the state support. In France, organic enterprises are entitled to a subsidy of EUR 900 per ha for gardening and sugar beet, EUR 300 per ha for annual herb production, EUR 450 per ha for vegetable crops, EUR 350 per ha for grapes, EUR 130 per ha for artificial hayfields, EUR 44 per ha for natural hayfields, EUR 900 per ha for medicinal and aromatic crops. Attention is paid to the experience of state support of organic agriculture in the European Union countries within the school milk and fruit program. The EU budget provides 100 and 150 million EUR for these purposes.
The US experience is being used, in which the Farm Service Agency (FSA) finances the transformation of farming into organic farming, expenses for real estate, equipment, insurance, creation of buffer zones, maintenance costs, costs of equipment for storage and processing, compensation of crops loss, costs of water and land, resources saving, field mapping and accounting.
It is proposed to detail a policy of support for producers who have decided to switch to organic production and already certified producers. It is also proposed to separate ecologically-oriented products into two types: green products, which are produced without using chemicals, and organic products. There should be created a mechanism of state support, which includes: regulatory component, clear administrative methods of market regulation, economic, social and environmental components. These actions should create an economic mechanism that will be a real boost for the development of the organic products market in Ukraine.

Keywords: state support; production of organic products; green economy; grants; subsidies; economic mechanism.

References

1. Novak N.P. (2016), “World experience of state support of organic production”, Efektyvna ekonomika, [Online], vol. 6, available at: http://nbuv.gov.ua/ UJRN/efek_2016_6_26 (Accessed 10 October 2020).
2. Agence Bio (2020), “Les chiffres clés”, available at: https://www.agencebio.org/vos-outils/les-chiffres-cles/ (Accessed 10 October 2020).
3. Aleksejeva, L. and Pelse, M. (2019), “Procurement of organic food by latvian schools”, Proceedings of the 2019 International Conference “Economic Science for Rural Development”, vol. 50, Jelgava, LLU ESAF, pp. 305-311. DOI: 10.22616/ESRD.2019.038.
4. de Backer, E., Aertsens, J., Vergucht, S. and Steurbaut, W. (2009), “Assessing the ecological soundness of organic and conventional agriculture by means of life cycle assessment (LCA): A case study of leek production”, British Food Journal, vol. 111, no. 10, pp. 1028-1061. https://doi.org/10.1108/00070700910992916.
5. Mikkelsen, B. E. and Sylvest, J. (2012), “Organic Foods on the Public Plate: Technical Challenge or Organizational Change?”, Journal of Foodservice Business Research, vol. 15(1), pp. 64-83, https://doi.org/10.1080/15378020.2011.650541.
6. Błocisz, J. and Baer-Nawrocka, A. (2018), “Efficiency of Polish organic and conventional farms”, Studies in Agricultural Economics, [Online], vol. 120, issue 1, number 273118, available at: https://EconPapers.repec.org/RePEc:ags:stagec:273118 (Accessed 10 October 2020).
7. Ihnatenko, M. and Novak, N. (2018), “”Development of regional programs for the development of agrarian enterprises with organic production on the basis of the european and international experience, Baltic Journal of Economic Studies, vol. 4(4), pp. 126-133, https://doi.org/10.30525/2256-0742/2018-4-4-126-133.
8. Soetriono, S. Soejono, D. Hani, E. S. Suwandari, A. and Narmaditya, B. S. (2020), “Challenges and Opportunities for Agribusiness Development:Lesson from Indonesia”, Journal of Asian Finance, Economics and Business, vol. 7, no. 9, pp. 791-800.
9. Sajadian, M., Khoshbakht, K., Liaghati, H. and Veisi, H. (2017), “Developing and quantifying indicators of organic farming using analytic hierarchy process”, Ecological Indicators, vol. 83, pp. 103-111, https://doi.org/10.1016/j.ecolind.2017.07.047.
10. Kramol, P., Thong-ngam, K., Gypmantasiri, P. and Davies, W.P. (2006), “Challenges in developing pesticide-free and organic vegetable markets and farming systems for smallholder farmers in north thailand”, Acta Hortic, vol. 699, pp. 243-252, DOI: 10.17660/ActaHortic.2006.699.28. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2006.699.28
11. Valencia, V., Wittman, H. and Blesh, J. (2019), “Structuring Markets for Resilient Farming Systems”, Agronomy for Sustainable Development, vol. 39: 25, https://doi.org/10.1007/s13593-019-0572-4.
12. Scott, S., Si, Z., Schumilas, T. and Chen, A., (2014), “Contradictions in state- and civil society-driven developments in China’s ecological agriculture sector”, Food Policy, vol. 45, pp. 158-166, http://dx.doi.org/10.1016/j.foodpol.2013.08.002.
13. Erpeng, W. Zhifeng, G. Yan, H. and Lijia, S. (2019), "Chinese consumers’ preferences for food quality test/measurement indicators and cues of milk powder: A case of Zhengzhou, China," Food Policy, Elsevier, vol. 89(C). DOI: 10.1016/j.foodpol.2019.101791.
14. Polonsky, M. Bhaskaran, S. Cary, J. and Fernandez, S. (2006), “Environmentally sustainable food production and marketing : opportunity or hype?”, British food journal, vol. 108, no. 8, pp. 677-690, doi: 10.1108/00070700610682355.
15. Amodio, M.L. Chaudhry, M.M.A. and Colelli, G. (2020), “Spectral and Hyperspectral Technologies as an Additional Tool to Increase Information on Quality and Origin of Horticultural Crops”, Agronomy, vol. 10, no. 7, https://doi.org/10.3390/agronomy10010007.
16. Marenichenko, V. (2017), “Mechanisms of state regulation of small and medium businesses”, Baltic Journal of Economic Studies, vol. 2(5), pp.41-47, https://doi.org/10.30525/2256-0742/2016-2-5-41-47.
17. Bazaluk, O. Yatsenko, O. Zakharchuk, O. Ovcharenko, A. Khrystenko, O. and Nitsenko, V. (2020), “Dynamic Development of the Global Organic Food Market and Opportunities for Ukraine”, Sustainability, vol. 12 (17), 6963, https://doi.org/10.3390/su12176963.
18. Marmul, L. and Krukovskaya, E. (2018), “Certification of agrarian enterprises-producers of organic products in order to enter european markets”, Baltic Journal of Economic Studies, vol. 4, no. 4, pp. 209-216, https://doi.org/10.30525/2256-0742/2018-4-4-209-216.
19. organicinfo (2019), “Export of Ukrainian organic products”, available at: https://organicinfo.ua/infographics/ohliad-orhanichnoho-rynku-ukrainy-2019/ (Accessed 10 October 2020).

№ 2 2021

Дата публікації: 2021-02-26

Кількість переглядів: 6507

Відомості про авторів

Ю. С. Герасименко

к. е. н., доцент кафедри статистики і економічного аналізу,Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва

Y. Нerasymenko

PhD in Economics, Associate Professor of the Department of Statistics and Economic Analysis, Kharkiv National Agrarian University named after V.V. Dokuchaeva

ORCID:

0000-0002-8888-7472


Р. М. Остапенко

к. е. н., доцент кафедри статистики і економічного аналізу,Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва

R. Ostapenko

PhD in Economics, Associate Professor of the Department of Statistics and Economic Analysis, Kharkiv National Agrarian University named after V.V. Dokuchaeva

ORCID:

0000-0002-5976-5871

Як цитувати статтю

Герасименко Ю. С., Остапенко Р. М. Окремі аспекти державної підтримки виробництва органічної продукції в світовій практиці. Ефективна економіка. 2021. № 2. – URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8684 (дата звернення: 16.04.2024). DOI: 10.32702/2307-2105-2021.2.106

Нerasymenko, Y. and Ostapenko, R. (2021), “Specific aspects of state support for the production of organic products in world practice”, Efektyvna ekonomika, [Online], vol. 2, available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8684 (Accessed 16 Apr 2024). DOI: 10.32702/2307-2105-2021.2.106

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.