EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

АНАЛІЗ СТАНУ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА В УКРАЇНІ
О. О. Іжболдіна, О. М. Карамушка, М. О. Сичова, І. І. Шрамко

DOI: 10.32702/2307-2105-2021.12.105

УДК: 636.08

О. О. Іжболдіна, О. М. Карамушка, М. О. Сичова, І. І. Шрамко

АНАЛІЗ СТАНУ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА В УКРАЇНІ

Анотація

Тваринництво відіграє важливу роль у забезпеченні національної продовольчої безпеки. Воно постачає м'ясо, молочні продукти, шкіру, вовну, яйця та інше. Основними складовими українського тваринництва є скотарство (м’ясо-молочні продукти), свині, вівці, бджільництво та птахівництво. Оцінка умов утримання тварин в Україні свідчить про негативні тенденції у розвитку тваринництва. Відбулося зменшення поголів’я, значне зниження продуктивності худоби, зниження якості продукції тваринництва. Звичайно, така ситуація призводить до низької якості та скорочення виробництва тваринної продукції, що в свою чергу призводить до неякісного споживання їжі. Свинарство є головною складовою тваринництва в Україні через високу плодючість та низькі витрати на збільшення маси на одиницю порівняно з масою забою. Завдяки своїй харчовій цінності (майже вдвічі більше, ніж поживна цінність баранини і яловичини) та корисності, її високо цінують українці.

Ключові слова: тваринництво; обсяги виробництва; рентабельність; свинарство; державна підтримка.

Література

1. Брик М. М. Сучасний стан та перспективи розвитку галузі тваринництва в Україні. Економічний аналіз. Тернопіль, 2018. Т. 28. № 4. С. 331–337.
2. Сайт Міністерство аграрної політики та продовольства України (2021), “Моніторинг стану галузей тваринництва”. Режим доступу: https://minagro.gov.ua/ua/napryamki/tvarinnictvo/analiz-ta-monitoring-stanu-galuzej-tvarinnictva
3. Сільське господарство України 2020: статистичний збірник. Київ: Державна служба статистики України, 2021. 231 с.
4. Сушарник Я. А. Аналітичний огляд сучасного стану функціонування галузі свинарства. Економіка та держава. 2021. № 7. С. 52–56. DOI: 10.32702/2306-6806.2021.7.52
5. Тваринництво України. 2020: статистичний збірник. Київ: Державна служба статистики України, 2021. 159 с.
6. Khalatur S., Trokhymets O., Karamushka O. (2020). Conceptual basis of tax policy formation in the globalization conditions. Baltic Journal of Economic Studies, 6 (2), 81—92. URL: http://baltijapublishing.lv/index.php/issue/article/view/793
7. Khalatur S., Kriuchko L., Sirko A. (2020). World experience adaptation of anti-crisis management of enterprises in the conditions of national economy's transformation. Baltic Journal of Economic Studies, 6 (3), 171—182. URL: https://doi.org/10.30525/2256-0742/2020-6-3-171-182
8. Khalatur S., Vinichenko I., Volovyk D. (2021). Development of modern business processes and outsourcing activities. Baltic Journal of Economic Studies, 7 (3), 195–202. https://doi.org/10.30525/2256-0742/2021-7-3-195-202
9. Khalatur S., Masiuk Y., Kachula S., Brovko L., Karamushka O., Shramko, I. 2021. Entrepreneurship development management in the context of economic security, Entrepreneurship and Sustainability Issues 9 (1): 558–573. URL: https://doi.org/10.9770/jesi.2021.9.1(35)

O. Izhboldina, O. Karamushka, M. Sychova, I. Shramko

ANALYSIS OF THE STATE OF PRODUCTION OF LIVESTOCK PRODUCTS IN UKRAINE

Summary

The process of transition to national market management methods is characterized mainly by the crisis affecting agriculture. Wherein, animal husbandry suffered the greatest decline. Animal husbandry plays an important role in ensuring national food security. It supplies meat, dairy products, leather, wool, eggs and more. The main components of Ukrainian animal husbandry are livestock (meat and dairy products), pigs, sheep, beekeeping and poultry. In recent years, the development of agribusiness in the livestock sector has undergone a complex process, which is associated with increasing the concentration of animal husbandry in large farms and the reduction of small and medium-sized agricultural enterprises. This can be said by analyzing the indicators of the state of animal husbandry in agribusiness, the number of livestock and poultry in different groups. The assessment of animal housing conditions in Ukraine shows negative trends in the development of animal husbandry. There has been a downturn in livestock, a significant decline in livestock productivity, a decrease in the quality of livestock products. Of course, this situation leads to low quality and reduced production of animal products, which in turn leads to poor food consumption. This problem can be solved by reviving pig farming, which is able to quickly increase the number of pigs, and, consequently, the production of pork, which has a stable and widespread demand in the consumer market. Pig farming is the main component of livestock in Ukraine due to high fertility and low cost of weight gain per unit compared to the mass of slaughter. Due to its nutritional value (almost twice the nutritional value of mutton and beef) and utility, it is highly valued by Ukrainians. Demand for meat products can be met by supporting the implementing of industrial pork production, but livestock farms are heavily dependent on government support. Research experience shows that large-scale financial support from the state, commonly, does not guarantee successful production of livestock products. The resolution adopted by the Government, which improves the procedure for providing state support in animal husbandry and forms a refund mechanism, is positive trend to improve the situation in the livestock sector.

Keywords: animal husbandry; production volumes; profitability; pig breeding; state support.

References

1. Bryk, M. M. (2018), " Current state and prospects of development of the livestock industry in Ukraine", Ekonomichnyj analiz, vol. 28, no. 4, pp. 331–337.
2. The official site of Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine (2021), “ Monitoring the state of livestock industries ”, available at: https://minagro.gov.ua/ua/napryamki/tvarinnictvo/analiz-ta-monitoring-stanu-galuzej-tvarinnictva (Accessed 25 Dec 2021).
3. State Statistics Service of Ukraine (2021), Silske hospodarstvo Ukrainy 2020: statystychnyi zbirnyk [Agriculture of Ukraine 2020: statistical collection], Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy, Kyiv, Ukraine.
4. Susharnik, Ya. (2021), “Analytical review of the current state of functioning of the pig industry”, Ekonomika ta derzhava, vol. 7, pp. 52–56. DOI: 10.32702/2306-6806.2021.7.52
5. State Statistics Service of Ukraine (2021), Tvarynnytstvo Ukrainy. 2021: statystychnyi zbirnyk [Livestock of Ukraine. 2020: statistical collection], Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy, Kyiv, Ukraine.
6. Khalatur, S. Trokhymets, O. and Karamushka, O. (2020), “Conceptual basis of tax policy formation in the globalization conditions”, Baltic Journal of Economic Studies, vol. 6 (2), pp. 81–92, available at: http://baltijapublishing.lv/index.php/issue/article/view/793 (Accessed 25 Dec 2021).
7. Khalatur, S. Kriuchko, L. and Sirko, A. (2020), “World experience adaptation of anti-crisis management of enterprises in the conditions of national economy's transformation”, Baltic Journal of Economic Studies, vol. 6 (3), pp. 171–182. https://doi.org/10.30525/2256-0742/2020-6-3-171-182
8. Khalatur, S. Vinichenko, I. and Volovyk, D. (2021), “Development of modern business processes and outsourcing activities”, Baltic Journal of Economic Studies, vol. 7(3), pp. 195–202. https://doi.org/10.30525/2256-0742/2021-7-3-195-202
9. Khalatur, S. Masiuk, Y. Kachula, S. Brovko, L. Karamushka, O. and Shramko, I. (2021), “Entrepreneurship development management in the context of economic security”, Entrepreneurship and Sustainability, vol. 9 (1), pp. 558—573. https://doi.org/10.9770/jesi.2021.9.1(35)

№ 12 2021

Дата публікації: 2021-12-29

Кількість переглядів: 2019

Відомості про авторів

О. О. Іжболдіна

к. с.-г. н., доцент, доцент кафедри технології виробництва продукції тваринництва,Дніпровський державний аграрно-економічний університет м. Дніпро

O. Izhboldina

PhD in Agricultural Sciences, Associate Professor,Associate Professor of the Department of Technology of Livestock Production,Dnipro State Agrarian and Economic University, Dnipro

ORCID:

0000-0002-8816-2228


О. М. Карамушка

к. е. н., доцент, доцент кафедри інформаційних систем і технологій,Дніпровський державний аграрно-економічний університет м. Дніпро

O. Karamushka

PhD in Economics, Associate Professor,Associate Professor of the Department of Information Systems and Technologies,Dnipro State Agrarian and Economic University, Dnipro

ORCID:

0000-0002-9369-7972


М. О. Сичова

доцент кафедри менеджменту, публічного управління та адміністрування,Дніпровський державний аграрно-економічний університет м. Дніпро

M. Sychova

PhD in Economics, Associate Professor,Associate Professor of the Department of Management, Public Management and Administration, Dnipro State Agrarian and Economic University, Dnipro


І. І. Шрамко

старший викладач кафедри інформаційних систем і технологій,Дніпровський державний аграрно-економічний університет м. Дніпро

I. Shramko

Senior Lecturer of the Department of Information Systems and Technologies,Dnipro State Agrarian and Economic University, Dnipro

ORCID:

0000-0003-4173-6578

Як цитувати статтю

Іжболдіна О. О., Карамушка О. М., Сичова М. О., Шрамко І. І. Аналіз стану виробництва продукції тваринництва в Україні. Ефективна економіка. 2021. № 12. – URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=9764 (дата звернення: 14.08.2022). DOI: 10.32702/2307-2105-2021.12.105

Izhboldina, O., Karamushka, O., Sychova, M. and Shramko, I. (2021), “Analysis of the state of production of livestock products in Ukraine”, Efektyvna ekonomika, [Online], vol. 12, available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=9764 (Accessed 14 Aug 2022). DOI: 10.32702/2307-2105-2021.12.105

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.