DOI: 10.32702/2307-2105-2022.1.201
УДК: 338.33:631.11:005.332.4
JEL: M540
В. В. Юр’єв
НАПРЯМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ ЧЕРЕЗ ДИВЕРСИФІКАЦІЮ ЇХ ДІЯЛЬНОСТІ
Анотація
Стаття присвячена дослідженню напрямів забезпечення та підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств через диверсифікацію їх діяльності. У статті систематизовані чинники, які впливають на рівень конкурентоспроможності підприємств та їх продукції, до яких слід віднести: складність прогнозування цінової кон’юнктури на сільськогосподарську продукцію і предмети праці, що обмежує можливості розвитку сільськогосподарських підприємств; існуючий моральний та фізичний знос матеріально-технічної бази підприємств; недостатній розвиток і відсутність сталої науково-обгрунтованої системи сівозмін, що негативно впливає на родючість ґрунтів; нераціональне використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів; недосконале інституційне забезпечення та відсутність достатньої інфраструктури аграрного ринку; обмежений доступ сільськогосподарських товаровиробників до державної підтримки. Визначено, що одним з напрямів пошуку переваг над конкурентами є ідентифікація їх рівня конкурентоспроможності та формування стратегії досягнення і забезпечення високого рівня конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств. Розкрито суть конкурентоспроможності сільськогосподарського підприємства як його можливість зберігати або розширювати конкурентні позиції на цільовому ринку та впливати на ринкову ситуацію через пропозицію якісної сільськогосподарської продукції, задовольняючи специфічні вимоги споживачів і забезпечуючи ефективність свого функціонування. Доведено, що підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарських товаровиробників тісно пов’язане з диверсифікацією їх діяльності, яка повинна передбачати удосконалення системи оперативного, тактичного та стратегічного проектування; використання сучасних прогресивних технологій, розвиток інноваційної діяльності; формування ефективної підсистеми контролю якості сировини, матеріалів та готової продукції; формування логістичної підсистеми та поглиблення інтеграційних зв’язків. Визначено, що ефективна діяльність сільськогосподарських підприємств Хмельницької області повинна базуватися на диверсифікації їх діяльності, яка позитивно вплине на результативність та підвищить рівень їх конкурентоспроможності. Вивчення досвіду діяльності існуючих сільськогосподрських обсдуговуючих кооперативів в області дає підстави стверджувати про доцільність їх подальшого розвитку з метою вирішення економічних і соціальних питань, в тому числі створення додаткових робочих місць.
Ключові слова: конкурентоспроможність; диверсифікація; інвестиції; дотації; собівартість; ціна; ефективність.
Література
1. Богуславський Є. І., Горяник О. В. Диверсифікація сільськогосподарського виробництва. Агросвіт. 2016. № 8. С. 40-47.
2. Донських А.С. Конкурентоспроможність аграрних підприємств та фактори, що її визначають. Ефективна економіка. 2011. № 12. http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=850
3. Іванова Л. Організаційно-економічні засади підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств. Агросвіт. 2019. № 11. С. 45-51.
4. Ільчук М.М., Нікітченко С.О., Перегуда Є.Ф. Диверсифікація діяльності підприємницьких структур аграрної сфери. Економіка АПК. 2016. № 4. С. 13-20.
5. Калюжна О., Мірошниченко І., Черепньова А. Стратегії підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств. Науковий Вісник МНУ імені В. О. Сухомлинського. Економічні науки. 2017. № 2 (9), грудень. С. 17-22.
6. Markina I., Somych N., Shkilniak M., Chykurkova A., Lopushynska O. Managing resource-saving development of agri-food enterprises in the context of food security and sustainability: strategic aspects. Central European Management Journal. 2021. 29(3), рр. 114-135.
7. Маховський Д.В. Складові підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств. Інвестиції: практика та досвід. Економічна наука. 2013. № 22. С. 89-92.
8. Статистичний щорічник Хмельницької області за 2020 рік. Головне управління статистики у Хмельницькій області. 2021. 449с.
9. Стратегія розвитку Хмельницької області на 2021-2027 роки. Рішення обласної ради від 20 грудня 2019 року № 49-29/2019. [Електоронний ресурс]. Режим доступу: https://www.minregion.gov.ua/wp-content/uploads/2020/04/strategiya-rozvytku-hmelnyczkoyi-oblasti-na-2021-2027-roky.pdf. (дата звернення 12.01.2022) – Назва з екрана.
10. Хмельниччина інвестиційна. [Електоронний ресурс]. Режим доступу: https://www.adm-km.gov.ua/?page_id=20530# (дата звернення 12.01.2022). – Назва з екрана.
11. Чикуркова А.Д., Горіховський М.В. Конкурентоспроможність як складова розвитку фермерських господарств: теоретичний аспект. Причорноморські економічні студії. 2016. Випуск 12-1. С. 5-8.
12. Чикуркова А.Д., Юр’єв В.В. Теоретичні аспекти розвитку диверсифікації діяльності сільськогосподарських підприємств. Агросвіт. № 21-22, 2021. С. 80-86.
V. Yurev
DIRECTIONS OF ENSURING AND INCREASING THE COMPETITIVENESS OF AGRICULTURAL ENTERPRISES THROUGH DIVERSIFICATION OF THEIR ACTIVITIES
Summary
The article is devoted to the study of directions of ensuring and increasing the competitiveness of agricultural enterprises through the diversification of their activities. The article is systematized factors that affect the level of competitiveness of enterprises and their products to which include: the complexity of forecasting price conditions for agricultural products and labor objects, which limits the possibilities of development of agricultural enterprises; existing moral and physical demolition of the material and technical base of enterprises; insufficient development and absence of a sustainable scientific and grounded system of crop rotation, which negatively affects soil fertility; inappropriate use of material, labor and financial resources; imperfect institutional provision and lack of sufficient agrarian market infrastructure; Restricted access to agricultural commodity producers to state support. It is determined that one of the search directions over competitors is to identify their level of competitiveness and the formation of a strategy for achieving and ensuring a high level of competitiveness of agricultural enterprises. The essence of the competitiveness of the agricultural enterprise as its ability to store or expand competitive positions in the target market and affect the market situation through the offer of high-quality agricultural products, satisfying the specific requirements of consumers and ensuring the effectiveness of its functioning. It is proved that increasing the competitiveness of agricultural commodity producers is closely linked to the diversification of their activities, which should provide for improving the system of operational, tactical and strategic design; use of modern progressive technologies, development of innovation activity; formation of an effective subsystem of quality control of raw materials, materials and finished products; Formation of the logistics subsystem and deepening of integration bonds. The further state of agricultural development depends to a large extent on the state's policy in developing a complex of legal, organizational and economic measures aimed at increasing the efficiency and promotion of investment activity. The investment attractiveness of Ukraine's economy should be provided, first of all, due to the adaptation of the domestic regulatory framework for European conditions. Particularly necessary is the development of this process in agriculture, which has certain features of functioning, in particular, investment attractiveness has a negative impact of the incompleteness of agrarian reforms. An important direction for improving the efficiency of organizational conditions of agricultural enterprises is to improve the use of land and labor resources through the development of diversification in agriculture, in particular, through the formation of new agricultural service cooperatives, subject to the provision of services within a single system - enterprises without the creation of a separate legal unit. The main positive consequences of the implementation of this project are to reduce the load on its own means of production and additional receipt of funds from the provision of services not members of the cooperative. Leagued that the effective activity of agricultural enterprises should be based on the diversification of activities that will positively affect the effectiveness and increase the competitiveness of agricultural enterprises of the Khmelnytsky region. The study of the experience of existing agricultural departmental cooperatives in the oblast gives grounds for asserting the expediency of their further development in order to solve economic and social issues, including the creation of additional jobs in the region.
Keywords: competitiveness; diversification; investment; subsidies; cost; price; efficiency.
References
1. Bohuslavskiy, E. and Goryanik, O. (2016), “Diversification of agricultural production”, Agrosvit, vol. 8, pp. 40–47.
2. Donskykh, A.S. (2011), “Competitiveness of agricultural enterprises and factors that determine it”, Efektyvna ekonomika, vol. 12, [Online], available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=850 (Accessed 12 Jan 2022).
3. Ivanova, L. (2019), “Organizational and economic principles of increasing the competitiveness of agricultural enterprises”, Agrosvit, vol. 11, pp. 45–51. DOI: 10.32702/2306-6792.2019.11.45
4. Ilchuk, M.M. Nikitchenko, S.O. and Perehuda, Ye.F. (2016), “Diversification of business structures of the agricultural sector”, Ekonomika APK, vol. 4, pp. 13-20.
5. Kaliuzhna, O. Miroshnychenko, I. and Cherepnova, A. (2017), “Strategies to increase the competitiveness of agricultural enterprises”, Naukovyi Visnyk MNU imeni V. O. Sukhomlynskoho. Ekonomichni nauky, vol. 2 (9), pp. 17-22.
6. Markina, I. Somych, N. Shkilniak, M. Chykurkova, A. and Lopushynska, O. (2021), “Managing resource-saving development of agri-food enterprises in the context of food security and sustainability: strategic aspects”, Central European Management Journal, vol. 29(3), pp. 114-135.
7. Makhovskyi, D.V. (2013), “Component increases of competitiveness of agricultural enterprises”, Investytsii: praktyka ta dosvid, Vol. 22, pp. 89-92.
8. Statistical Yearbook of Khmelnytsky region for 2020. Main Department of Statistics in Khmelnytsky Region. 2021, P.449.
9. Development strategy of Khmelnytsky region for 2021-2027. Decision of the regional council of December 20, 2019 № 49-29 / 2019, available at: https://www.minregion.gov.ua/wp-content/uploads/2020/04/strategiya-rozvytku-hmelnyczkoyi-oblasti-na-2021-2027-roky.pdf (Accessed 12 Jan 2022).
10. Khmelnytsky is an investment region, [Online], available at: https://www.adm-km.gov.ua/?page_id=20530# (Accessed 12 Jan 2022).
11. Chykurkova, A.D. and Horikhovskyi, M.V. (2016), “Competitiveness as a component of farm development: theoretical aspect”, Prychornomorski ekonomichni studii, vol. 12-1, pp. 5-8.
12. Chykurkova, A. and Yurev, V. (2021), “Theoretical aspects of the development of diversification of agricultural enterprises”, Agrosvit, vol. 21-22, pp. 80–86. DOI: 10.32702/2306-6792.2021.21-22.80
№ 1 2022
Дата публікації: 2022-01-27
Кількість переглядів: 16377