EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

РЕГІОНАЛЬНІ АСПЕКТИ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ
Н. А. Клименко

DOI: 10.32702/2307-2105-2020.7.56

УДК: 338.439.02:330.567

Н. А. Клименко

РЕГІОНАЛЬНІ АСПЕКТИ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Анотація

У статті розглядаються проблеми продовольчої безпеки на регіональному рівні. Досліджено різні підходи до визначення продовольчої безпеки.. Проведено аналіз індикаторів достатності споживання різних груп продуктів у 2018 р. в Україні. Проведено аналіз основних складових споживчого аспекту продовольчої безпеки — продовольчої доступності, яка є похідною від обсягів та ефективності аграрного виробництва. Досліджено теоретичні, методичні та практичні підходи щодо забезпечення та посилення продовольчої безпеки на рівні регіону. Визначено сутність продовольчої безпеки, її структуру, охарактеризовано основні принципи, чинники та загрози. Вивчено зарубіжний досвід щодо підходів до оцінки стану продовольчої безпеки, а також критерії, індикатори і порогові значення, що їх характеризують. Проаналізовано рівень споживання основних продуктів харчування населенням області. Розкрито стан продовольчої безпеки регіонів України та визначено основні напрями її формування. Наведено головні причини сучасного стану продовольчої безпеки. Охарактеризовано її виробничу та споживчу складові.
У статті також розглянуто основні ризики продовольчої безпеки України, поняття "кластеризація". Глобальний індекс продовольчої безпеки (GFSI) є основним для моніторингу та відстеження прогресу системи харчування. Проведено порівняльний аналіз стану продовольчої безпеки України з станом продовольчої безпеки інших країн світу.

Ключові слова: продовольча безпека; продовольча безпека регіону; кластеризація регіонів; фізична доступність; економічна доступність; глобальний індекс продовольчої безпеки.

Література

1. Васильєва Н. К. Оцінка регіональної продовольчої безпеки України. Ефективна економіка. 2018. № 7. [Електронний ресурс].Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6443
2. Власов В. І. Глобальна продовольча проблема: монографія/ В. І. Власов. К., 2001. 506 с.
3. Всесвітній саміт з продовольства. Декларація про світову продовольчу безпеку. 1996. .[Електронний ресурс]. Режим доступу http://www.fao.org/fileadmin/templates/faoitaly/documents/pdf/pdf_Food_Security_Cocept_Note.pdf
4. Немченко А. Б. Сучасні підходи до забезпечення продовольчої безпеки України / А. Б. Немченко, Т. Б. Немченко. Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету. Економічні науки. 2013. Вип. 23. С. 401-406.
5. Пушак Я. Я. Статистичний аналіз і прогнозування самозабезпечення продовольством регіонів України. Ефективна економіка. 2012. № 3. [Електронний ресурс].Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua.
6. Сидоренко О. Продовольча безпека України неможлива без державного регулювання АПK. Український журнал «Економіст». 2012.[Електронний ресурс].Режим доступу: http://ua-ekonomist.com/216-prodovolcha-bezpeka-ukrayini-nemozhliva-bez-derzhavnogo-regulyuvannya-apk.html
7. Сільське господарство України. Статистичний щорічник, Державна служба статистики України [Електронний ресурс].Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua
8. Global food security index 2019. Strengthening food systems and the environment through innovation and investment The Economist Intelligence Unit Limited. 2019. С. 46.
9. Kadiyevskyy,V, Klymenko,N. Systemic vision of ecological and economic interaction of land-use factors in modern agrosphere. Актуальні проблеми економіки. 2014. 2(152). С.313-320
10. Zherlitsyn, D., Kravchenko, V. Supply Chain Resilience Through Operations and Finance Management. Scientific Letters of Academic Society of Michal Baludansky. 2016. Vol. 4, No 1. Available at : https://ssrn.com/abstract=2737359

N. Klymenko

REGIONAL ASPECTS OF FOOD SECURITY IN UKRAINE

Summary

The article deals with the problems of food security at regional level. The different approaches to the definition of food security have determined. The analysis of indicators of sufficiency consumption of various food groups in 2018 in Ukraine. The analysis of basic constituents of consumer aspect of food safety is conducted — food availability which is a derivate from volumes and efficiency of agrarian production.
The article investigates the theoretical, methodological and practical approaches in respect of ensuring and intensification of food safety on the regional level. The essence of food safety, its structure are defined and the principles, factors and threats are elucidated. The foreign experience regarding the approaches to evaluation of the state of food safety as well as criteria, indices and threshold characters are described. The level of consumption of the main foodstuffs by the population of the region is analyzed. The state of food safety of regions in Ukraine has been disclosed and main directions of its forming have been identified. The main reasons of present state of food safety of regions have been noticed. Production and consumer components of the food safety have been characterized.
The article assesses the state of food availability in the regions on such indicators as the adequacy of consumption of basic foodstuffs and the share of food expenditures. Given the current state of food security of Ukraine, we can conclude that the formation of a sufficient level possible mainly due to economic efficiency increase.
The article deals with the main risks of food security of Ukraine, the concept of "clustering". The Global Food Security Index (GFSI) is essential for monitoring and monitoring the progress of the food system. The article presents a comparative analysis of the state of food security of Ukraine with the state of food security of other countries of the world.

Keywords: food security; food security of the region; clustering of regions; physical accessibility; economic accessibility; Global Food Security Index.

References

1. Vasylieva, N. K. (2018), “Assessment of regional food security in Ukraine”, Efektyvna ekonomika, [Online], vol. 7, available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6443 (Accessed 06 July 2020).
2. Vlasov, V.(2001), Hlobal'na prodovol'cha problema [Global food problem], Kyiv, Ukraine.
3. World Food Summit (1996), “Rome Declaration on World Food Security”, [Online], available at: http://www.fao.org/fileadmin/templates/faoitaly/documents/pdf/pdf_Food_Security_Cocept_Note.pdf (Accessed 02 July 2020)
4. Nemchenko, V. and Nemchenko, H. (2013), "Food security: macro and micro aspects", Ekonomika kharchovoi promyslovosti, vol. 2, pp. 16-18.
5. Pushak, Ya.(2012), “Statistical analysis and forecasting of food self-sufficiency in the regions of Ukraine”, Efektyvna ekonomika, [Online], vol.3 available at:http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=1005 (Accessed 29 June 2020).
6. Sydorenko, O. (2012), “Food security is impossible without Ukraine state regulation of APC”, Ukrains'kyj zhurnal Ekonomist, [Online], available at: http://ua-ekonomist.com/216-prodovolcha-bezpeka-ukrayini-nemozhliva-bez-derzhavnogo-regulyuvannya-apk.html (Accessed 07 July 2020).
7. State Statistics Service of Ukraine (2017), “Statistics Yearbook “Agriculture in Ukraine”, [Online], available at: http://www.ukrstat.gov.ua (Accessed 29 June 2018).
8. The Economist Intelligence Unit Limited (2019), Global food security index 2019. Strengthening food systems and the environment through innovation and investment, The Economist Intelligence Unit Limited, London, England.
9. Kadiyevskyy,V, and Klymenko, N. (2014), “Systemic vision of ecological and economic interaction of landuse factors in modern agrosphere”, Aktualni Problemy economiky, vol. 2(152), рp.313-320.
10. Zherlitsyn, D. and Kravchenko, V. (2016), “Supply Chain Resilience Through Operations and Finance Management”, Scientific Letters of Academic Society of Michal Baludansky, vol. 4, No 1, Available at: https://ssrn.com/abstract=2737359 (Accessed 29 June 2020).

№ 7 2020

Дата публікації: 2020-07-30

Кількість переглядів: 11453

Відомості про авторів

Н. А. Клименко

к. е. н., доцент кафедри економічної кібернетики,Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ

N. Klymenko

PhD in Economics, Associate Professor of the Department of Economic Cybernetics, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Kyiv

ORCID:

0000-0003-0693-865X

Як цитувати статтю

Клименко Н. А. Регіональні аспекти продовольчої безпеки України. Ефективна економіка. 2020. № 7. – URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8048 (дата звернення: 19.04.2024). DOI: 10.32702/2307-2105-2020.7.56

Klymenko, N. (2020), “Regional aspects of food security in Ukraine”, Efektyvna ekonomika, [Online], vol. 7, available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8048 (Accessed 19 Apr 2024). DOI: 10.32702/2307-2105-2020.7.56

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.