EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

ХАРАКТЕРИСТИКА ВЗАЄМОДІЇ ІНСТИТУЦІЙ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА В ПРОЦЕСІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ
В. О. Іванченко

DOI: 10.32702/2307-2105-2021.1.81

УДК: 330.341.2: 338.24.021.8:338.24.021.8

В. О. Іванченко

ХАРАКТЕРИСТИКА ВЗАЄМОДІЇ ІНСТИТУЦІЙ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА В ПРОЦЕСІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ

Анотація

У даній статті охарактеризовано взаємодію інституцій та підприємництва в процесі сталого розвитку. Встановлено, що економічна складова сталого розвитку формує можливості з якими працює підприємництво, але при цьому екологічна та соціальна складова сталого розвитку виступають як обмеження в межах яких потрібно здійснювати свою діяльність. За такої ситуації підприємництво виступає індикатором можливостей з боку економічної складової сталого розвитку та є тим структурним агентом, що розробляє інститути та інституції для зміни «правил гри» і тим самим керує самим процесом сталого розвитку. Сформовано твердження, що існує два типи взаємодії підприємництва із інституціями та інститутами. За першим типом, для досягнення позитивного ефекту від своєї діяльності, підприємництво функціонує в межах та під дією уже існуючих інституцій та інститутів. За другим типом - підприємництво для досягнення поставленої мети, створює нові правила інституції та інститути, та в подальшому формують власну інституційну структуру.

Ключові слова: інституція; інститут; інституційна структура; підприємництво; сталий розвиток; економічна складова; екологічна складова; соціальна складова.

Література

1. Daft Richard L. A dual-core model of organizational innovation. Academy of management journal. 1978. № 21(2). Р. 193-210.
2. Kuznets S. Modern Economic Growth: Rate, Structure, and Spread. Yale University Press, New Haven, CT. 1966. 529 р.
3. Maxwell J. W. What to do when win–win won't work: environmental strategies for costly regulation. Business Horizons. 1996. № 39 (5). Р. 60–63.
4. Botkin D. B., Keller E. A. Environmental Science: Earth as a Living Planet. John Wiley & Sons, New York, NY. 2003. 656 р.
5. Pacheco Desirée F., Dean Thomas J., Payne David S. Escaping the green prison: Entrepreneurship and the creation of opportunities for sustainable development. Journal of Business Venturing. 2010. № 25(5). Р. 464-480.
6. Малік М. Й., Шпикуляк О. Г., Рябоконь В. П. та ін.Формування соціального капіталу в інституційному механізмі аграрного ринку. Київ : ННЦ «ІАЕ», 2017. 86 с.
7. Балян А. В., Гришанова І. Ю., Шабатура Т. С. Державні напрями підтримки та стимулювання органічного виробництва. Наукові записки Інституту законодавства Верховної Ради України. 2020. № 5. С.150-162
8. Забуранна Л. В., Ярмоленко Ю. О. Потенціал провадження платформи агроцифрової кооперації для конвергенції регіонів у процесі сталого розвитку. Економіка АПК. 2019. №. 3. С. 87-96.
9. Лупенко Ю. О. Розвиток підприємництва і кооперації: інституціональний аспект: монографія / Лупенко Ю. О., Малік М. Й., Шпикуляк О. Г. та ін. Київ: ННЦ «ІАЕ», 2016. 430 с.
10. Gartner W. B. A conceptual framework for describing the phenomenon of new venture creation. Academy Management Review. 1985. № 10. Р. 696–706
11. Alvarez Sharon A., Barney J.A. Discovery and creation: alternative theories of entrepreneurial action. Strategic Entrepreneurship Journal. 2007. № 1. Р. 11–26.
12. Bendor J., Swistak P. The evolution of norms. American Journal of Sociology. 2001. № 106 (6). Р. 1493–1545.
13. Axelrod R. An evolutionary approach to norms. The American Political Science Review. 1986. № 80 (4). Р. 1095–1111.
14. North D. C. Institutions. Journal of economic perspectives. 1991. № 5 (1). Р. 97-112.
15. Bromley D. W. Economic Interests & Institutions. Basil Blackwell, New York. 1989. Р. 219-227.
16. Sarason, Y., Dean, T., & Dillard, J. F. Entrepreneurship as the nexus of individual and opportunity: A structuration view. Journal of business venturing. 2006. 21(3), 286-305.

V. Ivanchenko

CHARACTERISTICS OF INTERACTION BETWEEN INSTITUTIONS AND ENTREPRENEURSHIP IN THE PROCESS OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT

Summary

Today, the main definition of the process of sustainable development is such a development that must meet the needs of today and meet their own needs without harming future generations. Numerous studies argue that entrepreneurship itself, as the engine of sustainable development, can create the transition to a sustainable future, meet today's needs and provide resources for future development. Accordingly, the purpose of this publication is to study and characterize the main features of the interaction of institutions and entrepreneurship in the process of sustainable development.
In our opinion, entrepreneurship can create opportunities for the implementation of the concept of sustainable development, pre-developing or influencing the establishment of new industry norms, property rights or legislation (new institutions and institutes) that transform the end result into profit or benefit. Accordingly, the economic component of sustainable development forms the opportunities with which entrepreneurship works, but the environmental and social components of sustainable development act as constraints within which to operate. Conversely, ensuring environmental norms and social freedoms within the framework of entrepreneurial activity are the main sources of economic development.
In this situation, entrepreneurship is an indicator of opportunities on the part of the economic component of sustainable development and is the structural agent that develops institutions and institutions to change the "rules of the game" and thus manages the process of sustainable development. There i are two types of interaction of entrepreneurship with institutions and institutes. According to the first type, in order to achieve a positive effect from its activities, entrepreneurship operates within and under the influence of existing institutions and institutes. According to the second type - entrepreneurship to achieve this goal, creates new rules of the institution and institutions, and further form their own institutional structure.
That is, the sustainable development of entrepreneurship takes place within the actions of institutes and institutions, part of the business works within the existing institutional structure, and the other - to achieve this goal, develops a new institutional structure one and works within it.

Keywords: institution; institute; institutional structure; entrepreneurship; sustainable development; economic component; ecological component; social component.

References

1. Daft, R. L. (1978), “A dual-core model of organizational innovation”, Academy of management journal, vol. 21.2, pp. 193-210.
2. Kuznets, S. (1966), Modern Economic Growth: Rate, Structure, and Spread, Yale University Press, New Haven, USA.
3. Maxwell J. W. (1996), “What to do when win–win won't work: environmental strategies for costly regulation”, Business Horizons, vol. 39.5, pp. 60–63.
4. Botkin, D. B. and Keller, E. A. (2003), Environmental Science: Earth as a Living Planet, John Wiley & Sons, New York, USA.
5. Pacheco, D. F., Dean, T. J. and Payne, D. S. (2010), “Escaping the green prison: Entrepreneurship and the creation of opportunities for sustainable development”, Journal of Business Venturing, vol. 25.5, pp. 464-480.
6. Malik, M. Y. Shpykulyak, O. H., Ryabokon’, V. P. (2017), Formuvannya sotsial’noho kapitalu v instytutsiynomu mekhanizmi ahrarnoho rynku [Formation of social capital in the institutional mechanism of the agricultural marke], NNTS «IAE», Kyiv, Ukraine.
7. Balyan, A. V. Hryshanova, I. YU. and Shabatura, T. S. (2020), “State directions of support and stimulation of organic production”, Naukovi zapysky Instytutu zakonodavstva Verkhovnoyi Rady Ukrayiny, vol. 5, pp.150-162.
8. Zaburanna, L. V. and Yarmolenko, YU. O. (2019), “The potential of the agro-digital cooperation platform for the convergence of regions in the process of sustainable development”, Ekonomika APK, vol. 3, pp. 87-96.
9. Lupenko, YU. O. Malik, M. Y. and Shpykulyak, O. H. (2016), Rozvytok pidpryyemnytstva i kooperatsiyi: instytutsional’nyy aspekt: monohrafiya [Development of entrepreneurship and cooperation: institutional aspect: monograph], NNTS «IAE», Kyiv, Ukraine.
10. Gartner, W. B. (1985), “A conceptual framework for describing the phenomenon of new venture creation”, Academy Management Review, vol. 10, pp. 696–706
11. Alvarez, S. A. and Barney, J.A. (2007), “Discovery and creation: alternative theories of entrepreneurial action”, Strategic Entrepreneurship Journal, vol. 1, pp. 11–26.
12. Bendor, J. and Swistak, P. (2001), “The evolution of norms”, American Journal of Sociology, vol. 106.6, pp. 1493–1545.
13. Axelrod, R. (1986), “An evolutionary approach to norms”, The American Political Science Review. 80.4, pp. 1095–1111.
14. North, D. C. (1991), “Institutions. Journal of economic perspectives”, vol. 5.1, pp. 97-112.
15. Bromley, D. W. (1989), Economic Interests & Institutions, Basil Blackwell, New York, USA, pp. 219-227.
16. Sarason, Y. Dean, T. and Dillard, J. F. (2006), “Entrepreneurship as the nexus of individual and opportunity: A structuration view”, Journal of business venturing, vol. 21.3, pp. 286-305.

№ 1 2021

Дата публікації: 2021-02-26

Кількість переглядів: 14908

Відомості про авторів

В. О. Іванченко

к. е. н., доцент, провідний науковий співробітник, Державне підприємство «Державний дорожній науково-дослідний інститут імені М. П. Шульгiна»

V. Ivanchenko

PhD in Economics, Associate Professor, leading researcher, M.P. Shulgin State Road Research Institute State Enterprise

ORCID:

0000-0003-4014-0780

Як цитувати статтю

Іванченко В. О. Характеристика взаємодії інституцій та підприємництва в процесі сталого розвитку. Ефективна економіка. 2021. № 1. – URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8511 (дата звернення: 19.04.2024). DOI: 10.32702/2307-2105-2021.1.81

Ivanchenko, V. (2021), “Characteristics of interaction between institutions and entrepreneurship in the process of sustainable development”, Efektyvna ekonomika, [Online], vol. 1, available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8511 (Accessed 19 Apr 2024). DOI: 10.32702/2307-2105-2021.1.81

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.